2018. 01. 29.

Ismét egy kiváló civil kezdeményezés született

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Újabb civil kezdeményezés született városunkban, amelyre büszkék lehetünk, mi Gyáliak. Bár az év folyamán több alkalomból is szervezünk szemétszedő akciókat (Szemétszedés a Föld napján, Te szedd!), amelyeken civilek és civil szervezetek közösen vesznek részt. A szomorú valóság azt mutatja, hogy sohasem elég ezen megmozdulásokból, hiszen a megtisztított területek rövid időn belül újra megtelnek az emberi hanyagság és felelőtlenség melléktermékeivel és újra szemét lepi el ezeket a helyeket. Nagy örömmel értesültünk róla, hogy a legnépszerűbb közösségi oldalon egy új gyáli csoport alakult, akik városunk tisztaságáért szemétszedő akciót szerveztek. Cséfai Nikolettet, az akció szervezőjét kérdeztük:

Hogyan született meg az akció ötlete?

Az első akció ötlete teljesen spontán módon született tavaly októberben. Olvasgattam a Gyálon hallottam Facebook csoport bejegyzéseit, és elkeserített a rengeteg elégedetlenkedő ember posztja a gyáli szeméttel teli területeket illetően. Alapvetően pozitív beállítottságú ember volnék, és úgy döntöttem, hogy kimegyünk az akkor még 5 éves kisfiammal, összeszedjük a szemetet egy konkrét  területről, és beküldöm az előtte/utána képeket. Szerettem volna, ha nem csak a siránkozás megy az oldalon, hanem látnak valamilyen pozitív megmozdulásra is példát. Akkor elég nagy visszhangot kapott a dolog, és nemrég Nagy Sándor megkeresett, hogy jó lenne megint kimenni, és ezúttal ők is csatlakoznának hozzánk. Azóta csináltunk egy Facebook csoportot GYÖSZ – Gyáli Önkéntes Szemétszedők névvel, és szerencsére egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az első akciónál Bíró Eszter is jelezte, hogy jönne velünk, így akkor hárman voltunk. A célunk az, hogy pozitív példát mutassunk, és természetesen, hogy szebbé, tisztábbá váljon Gyál városa.

unnamed (1)

Milyen terveitek vannak a jövőre?

Vannak a jövőre komolyabb terveink is, de ennek megvalósulása attól is függ, hogy mennyi támogatást kapunk az emberektől, illetve hogy valódi érdeklődést mutatnak-e majd a tevékenységünk iránt.

A Gyáli Polgármesteri Hivatal készségesen állt az ügyünk mellé, amikor segítségért fordultunk hozzájuk. Pápai Mihály polgármester úr rögtön egyeztetett a Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Kft. ügyvezetőjével, Zsigovits Gábor úrral, aki készséggel állt a rendelkezésünkre. Elszállítják az összegyűjtött szemetet az általunk megjelölt helyszínekről, illetve ígéretet kaptunk, hogy a jövőben szemeteszsákokat és kesztyűket is biztosítanak akcióinkhoz. Nagyon örülünk a támogatásnak, jól esik, hogy a város vezetése is szívén viseli az ügyünket, és ilyen mértékű támogatást kapunk!

IMG-1456

A terveitek szerint mikor és hol lesz a következő ilyen akció?

Az akciók időpontjai még nem tisztázottak, úgy gondoljuk, hogy minden akcióról eseményt hozunk majd létre a Facebook csoportunkban, amihez bárki szabadon csatlakozhat. Ezáltal fel tudjuk mérni, hogy mekkora a valódi támogatottság, és mennyi valóban aktivizálható tag tartozik a közösségünkhöz. Mivel egy új kezdeményezésről van szó, nem tisztázott minden részlet, de igyekszünk minél előbb egy szervezett keretet adni a csoport munkájának. A legproblémásabb terület szerintünk a Kőrösi-udvarral szembeni parkoló, ahol kezdeményezni szeretnénk egy szemetes elhelyezését is, ugyanis a helyi fiatalság gyülekezőhelyként használja ezt a területet, és nincs hová dobniuk az üres dobozokat, egyéb szemetet. Továbbá célkeresztbe került az Ady Endre Általános Iskola melletti terület, ahol a piac miatt nagy mennyiségű szemét halmozódik fel hétről hétre. Továbbá többen jelezték, hogy a Gyált körülvevő erdős területeken szörnyű helyzetek uralkodnak, itt is próbálunk érdemi segítséget nyújtani. A többi helyszínt lakossági bejelentések alapján próbáljuk kiválasztani a későbbiekben.

Szerk: VS