2019. 07. 3.

Indul a babaváró hitel

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A családvédelmi akcióterv részeként újfajta, támogatott hitellel élhetnek július 1-jétől a gyermekvállalásra készülő házaspárok.

Feltétel, hogy a feleség életkora 18–40 év között legyen, emellett a házaspár egyik tagjának se legyen köztartozása vagy büntetett előélete, valamint magyar lakcímmel rendelkezzenek. Egyik fél sem szerepelhet negatív adósként a KHR (központi hitelinformációs rendszer) listán, továbbá legalább a pár egyik tagja rendelkezik minimum hároméves folyamatos társadalombiztosított jogviszonnyal, és legalább egyiküknek ez az első házassága. Ám ezek csupán a kamattámogatás feltételei: magát a legfeljebb 10 millió forintos hitelt a lakossági piacon aktív bankok nyújtják, tehát az igénylőnek meg kell felelnie az adott pénzintézet saját hitelképességi vizsgálatán is. Jelenleg tíz banknál lehet érdeklődni, és náluk kell a papírmunkát is elvégezni, nem a kormányablaknál.

A felvett hitel az állami támogatásnak köszönhetően teljesen kamatmentes, de évente 0,5 százalékos kezességvállalási díj terheli a tőkét. A hitel a gyermekvállalást igyekszik elősegíteni, ezért az első gyermek születése után három évre felfüggesztik a törlesztését. A második gyermek után ezen felül a fennmaradó tartozás 30 százalékát is átvállalja az állam, a harmadik születése után pedig a teljes hátralévő tartozást leírják. Fontos tudni, hogy gyermeknek számít a magzat a várandósság 12. hetétől (akkor is, ha a terhesség további szakaszában vagy születése után sajnálatosan nem maradna életben), illetve a közösen örökbefogadott gyermek is.

Szemben a CSOK-kal, a válás nem jelenti automatikusan a hitel „bedőlését”, ám a kamattámogatás a válás jogerőre emelkedésétől nem vehető igénybe, azaz onnantól általános, piaci kamatozású személyi kölcsönként törleszthető tovább a hitel. Ha azonban a kérelem benyújtásától számított öt éven belül nem születik gyermek, vagy született, de nem a hitelt felvevő felek nevelik, illetve ha egyikük sem rendelkezik már magyarországi állandó lakcímmel, akkor kötelesek az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben visszafizetni. Bizonyos esetekben (halálozás vagy megváltozott munkaképesség, a gyermekvállalás egészségügyi akadálya) felmentés kérhető, de a hitel a továbbiakban akkor is piaci kamatozásúra vált.