2017. 08. 16.

Így gondoskodj kutyád biztonságáról a tűzijáték ideje alatt

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál városa által megrendezett augusztus 20-i tűzijáték sok  ember számára kínál felejthetetlen pillanatokat, ugyanakkor ne feledkezzünk meg kedvenceinkről, akiket az erőteljes hangok megviselhetnek, megrémiszthetnek. A szokatlan és fülsértő effektek  következménye a félelem, a remegés, súlyosabb esetben epilepsziás rohamot is kaphatnak szeretett állataink. Az elsődleges problémát leginkább a házi kedvencek megszökése jelenti. Ebben az időszakban  nagyszámú kutya és macska tűnik el és sokuk utána sem kerül elő. Az erős hanghatások hatására kutyánk akár a legjobb kerítést is átugorhatja, szétszedheti. Az állattartók részére összeállítottunk néhány tippet és megkérjük a lakosságot figyeljenek, gondoljanak felelős gazdiként háziállataikra a tűzijáték idején.

Lássuk el bilétával őket

Még akkor is, ha állata rendelkezik is a törvényben meghatározott és kötelező mikrochippel, tegyen bilétát kedvence nyakába. A kis tégelybe helyezett papírdarabra írt elérhetőség megkönnyíti a megtalálónak a hazajuttatást. Ilyen biléta már pár száz forintért elérhető a kiskereskedésekben.

Ha lehet, valaki maradjon otthon, vagy szeretett állatainkat zárjuk el

Készüljünk fel idejében a tűzijátékra. Ha már tudjuk, hogy el szeretnénk látogatni és senki nem marad otthon, gondoskodjunk szeretett állataink legkíméletesebb nyugalmáról.  Ha lehetséges valaki maradjon az állatokkal otthon, teremtsünk barátságos légkőrt ez az állat számára már nyugtató hatású lehet. Ne ebben az időszakban fenyítsük, szidalmazzuk. Nem kell babusgatni se, mert a dédelgetés megerősítés és növeli a félelem érzetét. Szeretgetés helyett a magabiztos viselkedést jutalomfalattal jutalmazza. Ha az otthonmaradás nem kivitelezhető, mindenképpen tartsuk a házban, kennelben, elzárt helyen őket! Figyeljünk, hogy nyakörveik ne veszélyeztessék őket, ha megijednek, ne akadjanak fel sehova, ne tekeredjen fel láncuk. Sokat jelent, ha ebben az időben kedvenc helyükön tartózkodhatnak.

Smiatek Anikó

Gyáli Bundás Barát Állatvédő Egyesület elnöke