2019. 04. 18.

Húsvéti programajánló

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Húsvét az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után ezen a napon szabad először húst enni. (Erre utal a magyar húsvét szó is: a hús magunkhoz vételének első napja.) A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken „fehérhét” – fehérvasárnapig tart. A magyar szó: húsvét, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi. A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos böjtjének emlékére, önmegtartóztatásra tanít. Ezt a húsvéti ünnepek (virágvasárnap, nagyhét, nagypéntek, nagyszombat, húsvéti szent háromnap) követik, s a húsvéti ünnepkör a pünkösddel zárul. A húsvéttól a pünkösdvasárnapig tartó időszakot húsvéti időnek, míg húsvét napjától a fehérvasárnapot megelőző szombatig tartó napokat húsvét hetének nevezik.

Lássuk, milyen egyházi eseményeken vehetünk részt Gyálon, a húsvéti ünnepek alkalmából a katolikus és a református templomainkban:

Gyáli Római Katolikus Plébánia

  • Április 18. Nagycsütörtök, 18.00 – Szentmise az utolsó vacsora emlékére, lábmosás, virrasztás az olajfák hegyi szenvedés emlékezetére
  • Április 19. Nagypéntek, 15.00 – Az Úr szenvedésének ünneplése, Passió, hódolat a Szent Kereszt előtt
  • Április 20. Nagyszombat, 20.00 – Húsvéti vigília – fényliturgia, igeliturgia, keresztségi fogadalmunk megújítása, eucharisztikus liturgia
  • Április 21. Húsvétvasárnap, 10.00 és 18.00 – Szentmise – Urunk feltámadása
  • Április 22. Húsvéthétfő, 9.30 – Szentmise

Elérhetőségek:

Cím: 2360 Gyál, Szent István utca 34-36.

Tel.: 06-29/340-513

Web: www.gyalikatolikusegyhaz.hu

Gyáli Református Egyházközség

 

  • Április 18. 18.00 – Nagycsütörtök esti istentisztelet
  • Április 19. 10.00 – Nagypénteki ünnepi istentisztelet
  • Április 21. 8.00 és 10.00 – Húsvéti ünnepi istentisztelet
  • Április 22. 10.00 – Húsvéti ünnepi istentisztelet

Elérhetőségek:

Cím: 2360 Gyál, Zrínyi utca 33.

Tel.: 06-29/340-531 Web: www.gyaliref.hu

Végül egy csodálatos civil kezdeményezés városunkban: a Millenniumi parkban található játszótér mellett sok-sok színes tojással díszítették fel a helyiek az egyik fát a húsvétot megelőző hetekben. Látogassanak el Önök is a parkba, és vigyenek színes tojásokat! Reméljük a csodás kezdeményezés a következő években is folytatódik, és hagyománnyá fejlődik.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk Kedves Olvasóinknak!