2018. 10. 29.

Honnan vásároljunk kutyát, tenyésztőtől vagy szaporítótól?

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Jelen cikkünkben azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik úgy döntöttek, fajtatiszta kiskutyát szeretnének vásárolni. Ilyenkor felmerül a kérdés: honnan vásároljunk kutyát, tenyésztőtől vagy szaporítótól? Lehet, sokan nem is tudják, hogy létezik ilyen megkülönböztetés és hogy ez mit is jelent. Tisztázzuk tehát, hogy ki a tenyésztő és ki a szaporító.

A tenyésztőnél kizárólag törzskönyves – ezáltal ellenőrizhető származású -, fajtabetegségre szűrt, egészséges szülők hoznak le almokat. A szülőpárosokat úgy választja ki, hogy a születendő kiskutyák a lehető legjobb vérvonalat képviseljék. A szukái általában csak két évente hoznak le almokat, mivel a tenyésztő nem akarja kizsákmányolni kutyáit. A tenyésztő a lehető legjobb körülmények között tartja kutyáit, azok rendelkeznek chippel, minden szükséges oltással. A tenyésztő célja nem az adott kutyafajta mennyiségi szaporítása, hanem a fajta minél jobbá tétele, nemesítése.

Ezzel szemben a szaporító egyetlen célja, hogy egy adott fajtából minél nagyobb mennyiséget „termeljen”, ezáltal anyagi haszonra tegyen szert. Nem érdekli – nem is ért hozzá -, hogy milyen szülőket párosít. Nála a fajtabetegségekre történő és egyáltalán bármilyen egészségügyi szűrés ismeretlen fogalom, ezáltal, nagy számú beteg kiskutya születik nála. A szaporítónál rendszerint a kutyák tartási körülményei sem megfelelőek, sőt sokszor az állatkínzás kategóriájába sorolhatók. A szaporító a szuka kutyáit a végtelenségig kizsigereli, mivel az egyetlen célja az, hogy azok minél több kiskutyát szüljenek. A szaporítónál született kölykök sokszor betegek, chipet, oltást, féreghajtót sosem láttak és rendszerint jóval a megengedett idő előtt szakítják el őket az anyjuktól.

De honnan tudjuk, hogy tenyésztő vagy szaporító, akitől épp kiskutyát szándékozunk venni? Az első árulkodó jel a kölyök ára. A 20-30-40 ezer Ft-ért kínált kölykök szaporítótól származnak, mivel egy tenyésztő a szülőkre és a kölykökre ennek a pénznek a többszörösét költi. A következő a törzskönyv kérdése. Egy tenyésztő fel sem ajánlja, hogy törzskönyv nélkül kaphatnánk tőle kiskutyát. A tenyésztőhöz, el lehet látogatni megnézni a szülőket és a többi kutyáját, tanácsokkal lát el minket a kölyök vásárlása előtt és utána is. Vásárláskor szerződést köt és garanciát vállal a kutyára. A tenyésztő a kölyök 8 hetes kora előtt nem adja oda a kiskutyát.

A szaporító törzskönyvet, szerződést sosem fog adni a kölyök mellé, ha bármi problémánk merülne fel a kiskutyával kapcsolatban (márpedig nagy valószínűség szerint fog), őt biztos nem fogjuk többé elérni.

A szaporítás sajnos ma egy virágzó „üzlet”, ami kapcsán kutyák ezreit zsákmányolják ki embertelen módon. Ha tehát valaki fajtatiszta kutyát szeretne, mindenképp tenyésztőtől vásároljon!

A következő kiadványban a kijárós cicákról fogunk írni!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Wolf Dániel,  telefon: 06-29/544-124, E-mail: wolf.daniel@gyal.hu).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke