2018. 11. 5.

Hogy ne ússzunk mérgező füstködben télen!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A tél közeledtével egyre többen égetik el a háztartási, ház körüli hulladékot, fűtőanyagként felhasználva azokat. Sok esetben mindezt büntetlenül, hiszen az illegális hulladékégetést elszenvedők nem tudják, hogy igenis fel lehet lépni a jogszabályokat sértő cselekmények ellen. A hulladék égetése szigorúan tilos mindenkinek! Az illegális hulladékégetés negatív következményei rendkívül kiterjedtek, ugyanis élettani és környezetkárosító károsító hatásuk van. A légkörbe jutó mérgező gázok szív- és érrendszeri (infarktus, trombózis), valamint légzőszervi megbetegedést (tüdődaganat, asztma), immunrendszer károsodást, hormonháztartási rendellenességet, meddőséget, impotenciát, fejlődési rendellenességet, bőrgyulladást és emésztőszervi problémát is okozhatnak. A házi szemét égetésekor nemcsak a belélegzett szennyezőanyagok veszélyeztetik az ember egészségét, hanem a talajba bejutva a növényeken és állatokon keresztül a táplálékláncba bekerülve és ott felhalmozódva is kifejtik káros hatásaikat.

Mit tehet, ha a szomszédja hulladékot éget?

  • Ne féljen a szomszéddal való konfrontációtól, hiszen az ő érdeke is, hogy egészségesen éljen.
  • A jószomszédi viszony megtartása érdekében először baráti jelleggel mondja el neki, hogy ezzel mérgezi a környék levegőjét és veszélyezteti saját és családtagjai, házi állatai egészségét is.
  • Ha nem használ a jó szó, akkor közérdekű panaszbejelentés intézményét kell használnia. Forduljon a Gyáli Járási Hivatal Hatósági Osztályához. Tel: 06-29/544-100, e-mail: gyal.jarasihivatal@pest.gov.hu. A közérdekű bejelentés illetékmentes és írásban történik. Ide vonatkozó jogszabály: 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. A hatóságok munkáját nagyban segíti, ha képekkel vagy videofelvételekkel dokumentálja a kialakult helyzetet.
  • Aki hulladékot éget legtöbb esetben tudatlanul teszi. Ezért kérünk mindenkit, aki csak teheti hívja fel a figyelmet minél több helyen az illegális hulladékégetés veszélyeire.

 

Közös érdekünk a tiszta levegő, hiszen a FÜST-ÖL!