2017. 10. 4.

Hogy ne ússzunk mérgező füstködben télen! Tájékoztató az illegális hulladékégetés kockázatairól

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Tisztelt Lakosság!

A tél közeledtével egyre többen égetik el a háztartási, ház körüli hulladékot, fűtőanyagként felhasználva azokat. Az illegális hulladékégetés negatív következményei rendkívül kiterjedtek:

Élettani károsító hatások

A légkörbe jutó mérgező gázok szív- és érrendszeri (infarktus, trombózis), valamint légzőszervi megbetegedést (tüdődaganat, asztma), immunrendszer károsodást, hormonháztartási rendellenességet, meddőséget, impotenciát, fejlődési rendellenességet, bőrgyulladást és emésztőszervi problémát is okozhatnak.

Környezetkárosítás

A házi szemét égetésekor nemcsak a belélegzett szennyezőanyagok veszélyeztetik az ember egészségét, hanem a talajba bejutva a növényeken és állatokon keresztül a táplálékláncba bekerülve és ott felhalmozódva is kifejtik káros hatásaikat.

III. Épületgépészeti problémák

Az illegális hulladékégetés – a környezetvédelmi és egészségügyi mellett – súlyos épületgépészeti kockázatokkal is jár. A kazánoknál nemcsak a meghibásodástól kell fokozottabban tartani, hanem drasztikusan csökkenhet a kazán hőleadási hatékonysága is, mert például műanyag palack égetése esetén a kazán falára lerakódik a hőre keményedő PET (polietilén-tereftalát) maradéka, leszigetelve ezzel a kazán vízterét. Egyes műanyagok égetésének melléktermékei oldják a meszet is, ami a falazat és a kémény instabilitásához is vezethet. Ennek tipikus jele, amikor a kátrány kicsapódik a házfalon vagy a kéményen.

Büntetőjogi következmények

Akit a fent nevezett károsodások sem tartanak vissza a hulladék illegális égetésétől, annak rendkívül súlyos büntetőjogi jogkövetkezményekkel kell szembenéznie.

A Btk. 248.§ rendelkezik a „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” tényállásáról, amelyben benne foglaltatik a háztartási hulladék engedély nélküli hasznosítása, így az égetés is. Amennyiben nem veszélyes hulladék vonatkozásában követik el a bűncselekményt, három évig terjedő, veszélyes hulladékra elkövetett cselekmény esetében öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki az elkövetőre. Emellett a környezetkárosítás és a természetkárosítás törvényi tényállása is lehetőséget biztosít a szankcionálásra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bejelentés esetén rendőri intézkedés során halaszthatatlan nyomozati cselekményként házkutatásra is sor kerülhet, melynek során mintavétel történik az elégetett anyagból – egyidejűleg a felhasználó személlyel szemben büntetőeljárás indul. Fentiekre tekintettel nyomatékosan felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy tartózkodjanak a háztartási hulladék illegális elégetésétől, a saját és a környezetükben élők védelme érdekében!

Gyáli Polgármesteri Hivatal