2021. 10. 19.

Hogy ne ússzunk mérgező füstködben télen! Tájékoztató az illegális hulladékégetés kockázatairól

Facebookon
Twitteren
E-mailben
A tél közeledtével egyre többen égetik el a háztartási, ház körüli hulladékot, fűtőanyagként felhasználva azokat. Sok esetben mindezt büntetlenül, hiszen az illegális hulladékégetést elszenvedők nem tudják, hogy igenis fel lehet lépni a jogszabályokat sértő cselekmények ellen. A hulladék égetése mindenkinek szigorúan tilos! Az illegális hulladékégetés negatív következményei rendkívül kiterjedtek, ugyanis élettani és környezetkárosító hatásuk van. A légkörbe jutó mérgező gázok szív- és érrendszeri (infarktus, trombózis), valamint légzőszervi megbetegedést (tüdődaganat, asztma), immunrendszer károsodást, hormonháztartási rendellenességet, meddőséget, impotenciát, fejlődési rendellenességet, bőrgyulladást és emésztőszervi problémát is okozhatnak. A házi szemét égetésekor nemcsak a belélegzett szennyezőanyagok veszélyeztetik az ember egészségét, hanem a talajba bejutva a növényeken és állatokon keresztül a táplálékláncba bekerülve és ott felhalmozódva is kifejtik káros hatásaikat. Mit tehet, ha a szomszédja hulladékot éget?
  • Ne féljen a szomszéddal való konfrontációtól, hiszen az ő érdeke is, hogy egészségesen éljen.
  • A jószomszédi viszony megtartása érdekében először baráti jelleggel mondja el neki, hogy ezzel mérgezi a környék levegőjét és veszélyezteti saját és családtagjai, házi állatai egészségét is.
  • Ha nem használ a jó szó, akkor bejelentést kell tenni. Forduljon a Gyáli Járási Hivatal Hatósági Osztályához! Tel: 06-29/544- 100, e-mail: gyal.jarasihivatal@pest.gov.hu A bejelentés illetékmentes és írásban történik. Ide vonatkozó jogszabály: 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. A hatóságok munkáját nagyban segíti, ha képekkel vagy videofelvételekkel dokumentálja a kialakult helyzetet.
  • Aki hulladékot éget legtöbb esetben tudatlanul teszi. Ezért kérünk mindenkit, aki csak teheti hívja fel a figyelmet minél több helyen az illegális hulladékégetés veszélyeire.
A kerti zöldhulladék égetése is TILOS! Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018. januártól rendeletben tiltja az avar és kerti hulladék égetését. A tűzgyújtással kapcsolatos szabályok megszegése akár 3 millió forintig terjedő bírsággal is sújtható! Városunkban az FCC Magyarország Kft. az év elején közzétett és a háztartásokhoz eljuttatott naptárban megjelölt időpontokban szállítja el az ingatlanok elé kihelyezett zöldhulladékot, azonban fontos, hogy az ingatlanonként elhozandó zöldhulladék mennyisége 1 m3-nyi, azaz nagyjából 10 zsáknyi mennyiségre korlátozódik alkalmanként (zsákos és kötegelt együttesen értve). A közszolgáltatás keretein túlmenő mennyiségeket az ingatlantulajdonosok az FCC gyáli hulladékkezelő központjában leadhatják éves 100 kg mennyiségig díjmentesen, ha az ingatlantulajdonos a rendszerben nyilvántartott, szerződött és tartozása nincsen. Az efölötti mennyiséget a mindenkor érvényes kapuáron veszik át (ez 2021.01.01-től 14 Ft/kg +áfa). További egy zöldhulladékgyűjtési alkalom 2021-ben A korábbi évek tapasztalatai és igényei alapján Gyál város vezetése 2021-ben a közszolgáltatás keretein túlmutatóan további zöldhulladékgyűjtési alkalmat rendelt meg, amely a szokásos kétheti ciklusban 2021. november 29 – 2021. december 10. között valósul majd meg a gyűjtési naptárban kiadott utcalistát követve. Melyik a gyűjtés napja? Egyszerű: pontosan 2 héttel az utolsónak meghirdetett alkalom után érkezik az idén utoljára a zöldhulladékot begyűjtő autó. október_honlapra-3 Kérjük, a fenti napokon kora reggel 5 óráig tegyék a zöldhulladékot az ingatlanok elé, hogy az autó korai elhaladása miatt ne maradjon hulladék az utcán. A gyűjthető hulladékok köre, a zsákhasználati szabályok változatlanok.   Közös érdekünk a tiszta levegő, hiszen a FÜST-ÖL!