2022. 08. 23.

Hefler Gábor atya városunk legújabb díszpolgára

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Színvonalas gálaestet tartott augusztus 20-án Gyál Város Önkormányzata az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében, amelynek keretében ismét átadták városunk legrangosabb elismerését, a Gyál Díszpolgára Címet.

A gálaestet Gyál várossá avatásának 25. évfordulója alkalmából szervezték a településünk közéletében kiemelkedő szerepet betöltő vendégek meghívásával. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nagy József Elek alpolgármester; Dósa Sándor, testvértelepülésünk, Kibéd község polgármestere és a kibédi küldöttség tagjai; Rozgonyi Erik címzetes főjegyző; Gyimóthy Zsolt lelkipásztor; Gyál város díszpolgárai: Gyimesi István nyugalmazott polgármester, Kovalik Józsefné nyugalmazott intézményvezető asszony, Ft. Takaró Károly református püspök, nyugalmazott dandártábornok, Dr. Major László orvos-közgazdász; a képviselő-testület tagjai; a helyi civil- sport és társadalmi szervezetek képviselői.

Az est nyitányaként a Gyáli Arany Néptáncegyüttes és a marosvásárhelyi Borsika Néptáncegyüttes közös előadásában erdélyi és moldvai magyar táncokat, dalokat élvezhettek.

Pápai Mihály polgármester ünnepi beszédében településünk múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt, látványos prezentációval szemléltetve honnan indultunk és hová jutottunk az elmúlt negyed évszázad alatt.

Az eseményen két év kihagyás után ismételten átadásra került a város legrangosabb kitüntetése, a Gyál Díszpolgára Cím. 2022-ben Gyál Város Önkormányzata Hefler Gábornak adományozta a Gyál Díszpolgára Címet, kiemelkedően jelentős hittudományi munkája és példamutató emberi magatartásának elismeréseként.

A laudáció szövege így hangzott:

Hefler Gábor 1948-ban született Ócsán. Tanulmányai a kecskeméti Piarista Gimnáziumban, majd az egri Hittudományi Főiskolán végezte. 

Hefler Gábor papi hivatásának gyáli szolgálata 1991-től 2015-ig tartott. Vezetésével a több mint kilencezer hívet számláló egyházközség ismét megerősödött, és tevékenysége új színekkel gazdagodott. Ahol plébánosként szolgálatot teljesített, ott templomot épített, vagy renovált.

Az egyházközség története során leghosszabb ideig Gyálon szolgáló Hefler Gábor plébános 24 évnyi munkássága alatt generációk nőttek fel a „gyáli pap”, Gábor atya keze alatt. Mindig energikusan és nagy szakértelemmel látott munkához, fontosnak tartotta a közösségek megerősítését, a felnövekvő generációk oktatását. A templombúcsú napján rendezett körmenet, a nagyheti keresztút és a pünkösdi missziósnap mindig emlékezetes marad.

Gábor atya lelki vezetőként is fontos volt a katolikus közösség számára. A templom játszókertjének kialakítása, a Szent József idősek otthona igazi közösségi terekként szolgáltak. Papi hivatása mellett nagy lendülettel vetette bele magát a művészetekbe, fest, szobrászkodik, zenél. Rendszeresen láthatták alkotásait a Gyáli Téli Tárlatokon. Hefler atya lételeme a közösség és a kapcsolatteremtés, mindenkihez megtalálja az utat, a városvezetéssel is jó kapcsolatot épített ki.

Hefler Gábor atya így ír magáról: „1948-ban születtem egy Budapest melletti nagyközségben, paraszti családban. Azon elhatározás ébredt bennem tizenkét éves koromban, hogy a katolikus papi életformát kell választanom. Ebben az elhatározásban mindvégig kitartottam és ma is nagyon megelégedettnek érzem magam ebben a hivatásban.”

Szívből gratulálunk a díjazottnak!

Hefler Gábor a kitüntetés átvételét követően a következő beszédet mondta el:

Tisztelt Polgármester Úr! Gyál Város Elöljárói! Tisztelt Gyáli Polgárok!

A napokban jártam Gyálon, hogy tájékozódjak erről a mai napról. A Polgármesteri hivatal fogadó termében kaptam három újságot. Mindhárom újságban egy-egy díszpolgárral készített interjú szerepel a címoldalon. Eltűnődtem azon, hogy is kerülök én ebbe a névsorba?

Gyimesi polgármester úr elvezette a települést a várossá válás méltóságára. Irénke két iskolát is elindított útjára. Dr. Major László neves orvos.

Az említett újságban van egy szép cikk Kovács Viktóriától a Mindenki keresztjéről. Ebben van egy briliáns Pilinszky idézet. Nos ennek a cikknek a segítségével talán meg tudom fogalmazni a feltett kérdésemre a választ. Lehet, hogy csak magamnak, de az is valami.

Számomra és a Krisztust követők számára a kereszt az Élet Fája. Nemrég kellett megáldanom egy felújított keresztet, melyen nagyon szép tűzzománc Krisztus test látható. Erre is azt mondtam, hogy ez a szép alkotás az élet fájává nemesíti ezt a keresztet. Mert ki látott még szép holttestet? Ez pedig szép, mert már nem is a halált, hanem az életet hirdeti.

Nos ilyen a Mindenki keresztfája is. Szépen megmunkált fa, nem közönségesen levágva és keresztbe téve, hanem a fa végén egy stilizált virágra emlékeztető kialakítás látható. A Krisztus test is szépen lekezelt öntvény. Az egész ragyog a fényképen. Szép kép, bizonyára ezt is Kovács Viktória készítette.

Nos ennek a keresztnek az elődjét még én készíttettem a Szálka nevű fatelepen, mely a település északi részén volt még.

Én az egész munkásságommal, a vidám, tettre kész magatartásommal, minden alkotásommal az életet kívántam hirdetni, szolgálni. Sikerült a két védtelen életkorú emberek számára egy-egy kis intézményt létrehozni. Van egy kislétszámú bölcsőde, és van egy nappali ellátású idősek klubja Gyálon munkálkodásom nyomán. Ezt tekinthetjük akár jelképesnek is: Legyen Gyálon sok kisgyermek, és sok gondtalan idős ember, akiket a közösség megbecsül, segít.

Köszönöm, hogy meghallgattak.”

A gálaest zárásaként a méltán népszerű Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor kiemelkedő felfedezettjeit láthatták a színpadon, akik felejthetetlen műsort adtak elő.

A koncert után Pápai Mihály polgármester mondott pohárköszöntőt, majd Gyimesi István nyugalmazott polgármester is megragadta a lehetőséget és elismerő szavakkal köszönte meg utódjának, Pápai Mihálynak, hogy annak idején végig kísérte pályája során, végig segítette polgármesteri tevékenységét, ma pedig lelkiismeretes munkájának köszönhetően itt tarthat településünk, amire méltán lehet büszke minden lakója.