2018. 01. 29.

Hamletman az Eötvös iskolában

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Elérkeztünk a tanév feléhez. Ilyenkor az iskolákban félévzáró értekezletet tart a tantestület, ami a gyerekek számára azt jelenti, hogy ez idő alatt szünetel a tanítás. A gyáli Eötvös iskolában azonban ekkor sem hagyják unatkozni a diákokat, inkább érdekes előadásokkal kötik le a figyelmüket.

Így volt ez pénteken is, amikor két színházi előadást is bemutattak az iskolában. A 9. évfolyam a Bohócok a Láthatáron Csoporttól láthatták az Én Prométheuszra gondoltam című előadást, míg a 11. évfolyam Baksa Imre beavató osztálytermi előadását a Hamletman című darabot nézték meg. Ez utóbbin mi is részt vettünk, és egy igazán magával ragadó élményben volt részünk.

IMG_1512

Baksa Imre színész, rendező nevével már találkozhattak a gyáliak, hiszen a tavalyi évben meghirdetett „Bemutatom a városomat” videopályázat zsűri elnöki feladatait látta el városunkban. De a most bemutatott előadását is megtekinthették már tavaly decemberben, szintén az Eötvös iskola tanulói, akkor mintegy 50 diáknak adta elő ugyanezt a darabot. A színésszel az előadás előtt volt alkalmunk beszélgetni, aki elmondta, az előadás célja, hogy a klasszikusokat érdekesen mutassa be a közönségnek, így szélesebb körben megkedveltetve ezt a műfajt. Az előadás során a Hamlet egyes jeleneteiből mutat be részleteket, majd közösen átbeszélik azt és értelmezik, így igazán interaktív módon vonja be a hallgatóságot. A koncepció önmagában is nagyon eredeti, Baksa Imre színészi játéka pedig egyszerűen zseniális. Játszik az Örkény Színházban, a Játékszínben, az R.S.9-ben, de rendezőként is bemutatkozott már, a Világszép Nádszálkisasszonyt a Thália színház tűzte műsorára.

Azt hiszem remek ötlet volt az iskola vezetősége részéről, hogy egy ilyen nagyszerű élménnyel ajándékozták meg a diákokat az osztályozó értekezlet idejében.