2018. 06. 20.

Gyógypedagógust keres egy gyáli óvoda speciális gyógypedagógiai csoport indításához

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Pápai Mihály polgármester és Erős József alpolgármester kezdeményezésére az év elején felállt egy szakmai csoport, akik azon dolgoznak, hogy a 2018/2019-es nevelési évtől elindulhasson ún. speciális gyógypedagógiai csoport egy gyáli óvodában.

A polgármester szerint az utóbbi időben mind az óvodavezetők részéről, mind pedig az érintett szülők részéről igény jelentkezett arra, hogy kialakítsanak egy óvodai gyógypedagógiai csoportot az autizmus spektrumzavarral élő gyáli állandó lakóhellyel rendelkező óvodáskorú gyermekeknek. A csoport kialakítására – többek között – azért van szükség, hogy a sajátos nevelési igényű gyáli  gyermekeket   ne kelljen távoli kerületekbe utaztatni a számunkra megfelelő nevelési, oktatási intézményekbe.

A sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók neveléséhez és oktatásához több feltételnek kell megvalósulnia mind tárgyi műszaki, mind személyi feltételeknek.  A tárgyi-műszaki feltételek esetében nagyon lényeges szempont, hogy a hatályos jogszabályok értelmében a gyógypedagógiai csoport alapterülete minimum 2 m2/fő kell legyen, valamint a gyógypedagógiai csoporthoz tartozó öltöző, mosdó, és mellékhelyiség nem alakítható ki másik csoporttal közösen, ezen feltételeknek a jelenleg épülő Gyáli Tátika Óvoda székhelyépületének adottságai éppen megfelelnek. Autista csoport kialakítása lévén, nagyon fontos az „autistabarát” környezet kialakítása: az autista gyermek szeret elvonulni, szereti a magányt, mindenképpen szükséges a csoportszobában egy csendes kuckó, függőágy kialakítása. A speciális eszközök beszerzése – a csoport indulásához közel 1 millió forintot tesznek ki. A gyógypedagógiai csoport személyi feltételei hasonlóak, mint egy normál, ép gyermekeket nevelő csoporté, azzal a lényeges különbséggel, hogy a sajátos nevelési igény típusának és súlyosságának megfelelő gyógypedagógus szakember alkalmazása is szükséges, vagyis csak tisztán autista csoport esetén autizmusban jártas, ún. autizmus spektrum pedagógia szakirányt végzett gyógypedagógus alkalmazása válik szükségessé.

A műszaki és tárgyi feltételek biztosítottak, már csak a gyógypedagógus szakember felvétele szükséges. Amennyiben ismer olyan személyt, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik, ide kattintva lehet megtekinteni az álláspályázat feltételeit.

Szerk: Y