2019. 11. 13.

Gyálon él a születése óta vak Guinness-rekorder, Karvai Sándor

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Talán hallottak már Karvai Sándorról, aki annak ellenére, hogy születése óta vak, mégis aktívabb életet él, mint a legtöbb egészséges ember. Sokoldalúságát misem bizonyítja jobban, hogy jelenleg a főkefe, Kézmű, Erfó cégcsoport kommunikációs osztály munkatársa és a balassagyarmati Megafon rádió műsorvezetője. Több Guinness-rekordot tudhat a magáénak, és folyamatosan újabb kihívásokon gondolkodik.

Legutóbb tavaly májusban lehetett hallani róla, hogy három kilométeren át vezetett egy elektromos autót a Balaton északi partján, 45 km/órás maximumsebességgel, teljesen önállóan – csak telefonon navigálták. De nem ez az első hihetetlen teljesítmény, ami a nevéhez köthető.

Sándor Honton nőtt fel, a szlovák határhoz közeli kis faluban. Látó gyerektársai egyenrangú társként kezelték soha nem éreztették vele, hogy bármiben is kevesebb lenne náluk. „Ugyanúgy bújócskáztam, ipi-apacsoztam, fociztam én is velük. Ha másra nem voltam jó, csak hogy hátvédként akadályozzam a velem szembejövő játékost, már megérte a dolog” – nyilatkozta egy interjúban.

Nem szeretne semmi jóból kimaradni:  „Egy életem van, ami fogalmam sincs, meddig tart majd, de addig szeretném a lehető legtöbbet kihozni belőle.”

Iskolásoknak is szokott érzékenyítő előadásokat tartani, ahol arról mesél a gyerekeknek, hogy a fogyatékossággal élők is teljes jogú tagjai a társadalomnak, akik amellett, hogy boldogan élnek, értéket is képesek teremteni.

Elmondása szerint nagyjából tízéves kortól egészen a végzős diákokig mindenki rendkívül nyitott és érdeklődő az általa képviselt témák iránt.

„Kinek hinnék el, ha nem nekem, hogy az élet szép? Bármilyen problémájuk is van, biztos elgondolkodnak rajta, hogy ezek gyakorlatilag eltörpülnek az enyém mellett – én mégis pozitív vagyok.”

Amikor barátai biciklizni kezdtek, elhatározta, hogy nem maradhat ki ő sem, így megtanult biciklizni. Az egyensúlyérzékét és a hallását használta, így tudta mikor tér le az útról.

Később motorozni is megtanult, és édesapja Wartburgjával is hamar megismerkedett.

Szerepelt már autós műsorban is, sőt Kőváry Barna rallyversenyző navigátora is volt már.

Időközben Borsi Gergővel, egy másik rallyversenyzővel is megismerkedett, neki köszönhetően egy Kawasaki motor próbált ki a Hungaroring célegyenesében. Ekkor jött az ötlet, így 2012-ben egy teljes kört tett meg a versenypályán, ami Guinness-rekordot ért, ugyanis a világon még senki sem csinált ilyet előtte.

Később jetskyt és buszt is vezetett, természetesen mindig ellenőrzött körülmények között.

Tervei között szerepel még a kamion és vonat vezetés is, lelkesedésével és elszántságával, biztosan sikerülni is fog neki.

„Higgyék el, hogy igenis lehetséges! Én is ugyanakkora eséllyel indultam annak idején, mint bárki más, ma mégis boldog ember vagyok, aki elérte az álmait.”