2019. 11. 19.

Gyál is csatlakozott az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” elnevezésű akcióhoz

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Szerte Európában minden év novemberének utolsó hetében államigazgatási szervek, önkormányzatok, gazdasági társaságok, vállalkozások, civilszervezetek és magánszemélyek, valamint oktatási intézmények egész sora szervez önkéntes – a hulladékkezelés alapelveiről szóló, a környezettudatosság fontosságát kiemelő – programokat. A 2019 évi Európai Hulladékcsökkentési Hét a hulladék keletkezésének megelőzésével, mennyiségének csökkentésével kapcsolatos oktatásra, nevelésre és a kommunikációra fókuszál.

A szervezők hisznek abban, hogy az igények – nem pedig a szükségletek – szerinti fogyasztás, az ennek nyomán keletkező hulladék környezetre gyakorolt hatásáról szóló tájékoztatás, a hiteles forrásból származó információk megismerése, megértése után más szemmel nézzük környezetünket és változtassunk magatartásunkon, viselkedésünkön, szokásainkon.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2019. november 16-24. között kerül megrendezésre. Az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében – „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!” szlogennel.

Településünkön a Gyáli Önkéntes Szemétszedők csapata vállalta, hogy figyelemfelkeltő jelleggel kitelepül városunk nagyobb élelmiszerüzlete mellé, és népszerűsíti a hulladékcsökkentés fontosságát. Ehhez Gyál Város Önkormányzata ismét felajánlotta segítségét, ugyanis 450 db, a település és a GYÖSZ logójával ellátott újrahasznosított textilből készült bevásárlószatyrot készíttetett, amelyeket a szervezet a megállítópultoknál ajándékként oszt ki az akció iránt érdeklődő lakosoknak.

Keressék, tehát november 20. és 24. között délutánonként a GYÖSZ standját és tudjanak meg többet arról, hogyan csökkenthetik a háztartásokban keletkező szemetet! Az idei évben a szervezők arra buzdítanak mindenkit, hogy járjon nyitott szemmel, fedezze fel, majd oldja meg azokat a helyzeteket, melyekben hulladékok keletkezését tudjuk megelőzni, illetve csökkenteni tudjuk ezek mennyiségét.

Legyen ez közvetlen környezetünkben, munkahelyen, iskolában vagy az ezeket összekötő utakon. Hiszen ha valamiért már pénzt adtunk ki és megvásároltuk (nem azért mert igényünk, hanem mert szükségünk van), akkor azt ne dobjuk a szemétbe. Az újrahasználat, az adományozás, vagy éppen „újjászületése” révén tovább él, marad az anyagok, a gazdaság körforgásában és ezáltal nem kell újabb környezeti elemektől megfosztani a már így is túlfogyasztott Földünket.

A Hulladékcsökkentési Héten minden arról szól, hogy mindenütt és mindenki figyelmét felhívják arra, hogy nyitott szemmel fedezze fel saját és környezete lehetőségeit a hulladékok keletkezésének megelőzésére, mindannyiunk hasznára. Nem nehéz felfedezni a problémát és megoldani azt saját és közösségünk örömére. A hulladék egyre inkább elveszi az életterünket, szennyezi földjeinket, vizeinket. Ne hagyjuk, hogy így legyen!