2019. 03. 7.

Gumiabroncs és elektronikai hulladékgyűjtés

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A használt gumiabroncsok leadására 2019. március 25-től 30-ig (H-SZ), 8 óra és 13 óra között a Dobó Katica utca 51. szám alatti telephelyen lesz lehetőség. Háztartásonként maximum 4 db gumiabroncs adható le. Nagyméretű tehergépkocsi abroncsokat nem vesz át a begyűjtő cég. Hulladékot kizárólag gyáli lakosoktól tudnak átvenni a fenti időtartam alatt, ezért az átvétel a lakcímkártya felmutatása után történik. Az összegyűlt hulladékok újrahasznosításra kerülnek.

Az elektronikai hulladékok leadására 2019. március 30-án, szombaton 8 és 13 óra között lesz lehetőség a víztorony melletti téren. Elektronikai hulladék az akár még üzemképes vagy üzemképtelen elektromosan üzemeltetett eszköz. Elektronikai hulladéknak minősül: minden hálózati árammal vagy elemmel/akkumulátorral táplált, hiánytalan elektromos eszköz és annak tartozékai, alkatrészei és a kábelek (üzemképességtől függetlenül ide sorolhatók a hűtőgépek, televíziók, informatikai, egyéb háztartási kis- és nagygépek).

Nem minősül elektronikai hulladéknak: – a régi típusú úgymond „kibelezett” monitorok műanyag háza, – törött, zúzott eszközök (pl. TV, monitor), azok műanyag alkatrészei (pl. porszívó gégecső), kompresszortól megfosztott hűtőgépek, – a videókazetták, CD/DVD lemezek, nyomtató festékkazetták és patronok.

Hulladékot kizárólag gyáli lakosoktól tudnak átvenni a fenti időtartam alatt, ezért az átvétel a lakcímkártya felmutatása után történik. Az összegyűlt hulladékok újrahasznosításra kerülnek. Felhívjuk a lakosság figyelmét arra is, hogy aki a gyűjtési időponton kívül szeretne elektronikai hulladékot leadni (197/2014. (VIII. 1.) Korm. rendelet), az a 400 m2-nél nagyobb kereskedelmi egységekben ezt bármikor megteheti (pl. MediaMarkt, Euronics, Tesco, Auchan… stb). Új elektronikai készülék vásárlásakor a házhozszállítás alkalmával a felkínált ugyanolyan célt szolgáló eszközt kötelesek elszállítani (célszerű előre jelezni vásárláskor). Ebben az esetben a forgalmazó vásárlási utalványt köteles adni (pl. 10% kedvezmény az új készülék árából).

A veszélyes hulladékok szervezett gyűjtésére egyelőre nincs lehetőség településünkön, de ezek gyűjtésének lehetőségét vizsgálja az önkormányzat.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a közterületre bármilyen nemű hulladékot kihelyezni tilos, az szabálysértési eljárást von maga után!