2020. 08. 27.

Feltárultak az égbolt csodái

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Augusztus 12-én az „Egy hét a csillagok alatt” országos programsorozat keretében Ruszkai Ákos és Nagy Richárd, a Magyar Amatőrcsillagászok (www.macsnet.hu) adminisztrátora közösen távcsöves bemutatót tartott Gyálon, amelyre nagy szeretettel hívtak meg mindenkit, akit érdekelnek az éjszakai égbolt csodái. Az esemény a közösségi médiában szerveződött, és már a hozzászólásokból is látszott, hogy sokan érdeklődnek a program iránt, de még a szervezőket is meglepte, hogy végül milyen sokan részt vettek a bemutatón. Ruszkai Ákost, az egyik szervezőt kérdeztük a részletekről:

A program címe: Egy hét a csillagok alatt. Mit jelent pontosan ez a cím?

Az „Egy hét a csillagok alatt” rendezvénysorozatot a https://csillagvizsgalo.blog.hu/ szerzői, Barna Barnabás és Ordasi András Prágában, illetve a budai Konkoly kutatóintézetben dolgozó kutató csillagászok hívták életre. Augusztus különösen kedves helyet foglal el a professzionális és az amatőrcsillagászok szívében: megfigyelésükhöz alkalmas pozícióban vannak a bolygók és számos nyári mélyeges objektum, a hónap közepén tetőzik az egyik leglátványosabb csillaghullás, (Perszeidák) és mivel a nyár vége felé érezhetően hosszabbak az éjszakák, több idő is van nézelődni (és még az idő is kellemes). Ezek együttese sokunkat arra sarkall, hogy távcsöves bemutatókat szervezzünk, azonban ezek híre valami miatt kevésbé, vagy egyáltalán nem jut el a laikus közönséghez. Barnabás és András ezért összegyűjtötték az augusztus 10-16 között spontán szerveződő illetve állandó bemutatókat, hogy a közösségi média segítségével terjesszék róluk a hírt, és egyúttal arra sarkallják kollégáikat, hogy tartsanak ők is távcsöves bemutatókat. A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.

Hogyan jött az ötlet, hogy városunkban is tartanak bemutatót?

Barnabás és András ötlete elérte célját, mert én is a közösségi médiából szereztem tudomást az eseményekről. Mivel a héten épp ráértem, gondoltam válaszolok a felhívásra. Felkerestem hát Nagy Richárd amatőrcsillagász kollégámat, hogy lenne-e kedve újra egy közös, nyilvános távcsöves megfigyelést tartani (tavaly novemberben a Merkúr Nap előtti átvonulása alkalmából már bemutatóztunk együtt a budapesti József Attila lakótelepen). Mivel neki is megfelelő volt az időpont, ő is igent mondott.

Körülbelül hányan vettek részt a gyáli programon? Mik voltak a szervezők tapasztalatai? Milyen visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől?

Én még tippelni se merem a résztvevők létszámát, de Ricsi szerint legalább 100 érdeklődő volt kint velünk aznap este a csillagos égbolt alatt! Őszintén be kell hogy valljuk, ekkora érdeklődésre korábbi tapasztalataink alapján egyáltalán nem számítottunk. Nagy öröm töltött el minket, hogy ennyien kíváncsiak voltak az égbolt csodáira! Külön öröm volt látni, hogy sok-sok kiskorú gyereket is elhoztak a szüleik, kísérőik. A visszajelzések elsöprő többsége roppant pozitív volt, sokan már búcsúzkodás közben érdeklődtek, hogy mikor lesz a következő alkalom. Negatívabb kritikát legfeljebb az időpontválasztás miatt kaptunk, de azt a kényszer szülte, a hétvége időjárása az előrejelzések szerint nem tette volna lehetővé a bemutató megtartását.

Terveznek-e hasonló programot a jövőben? Honnan értesülhet majd a lakosság erről?

Mivel úgy vettük észre, hogy óriási igény van az ehhez hasonló programokra (és többen is jelezték, hogy lemaradtak, de szeretnének belekukkantani a távcsőbe), természetesen fogunk még szervezni bemutatókat, amiket elsődlegesen a helyi közösségi médiában fogunk meghirdetni, de minden hírverésnek nagyon örülünk.

Van-e esetleg Gyálon amatőrcsillagász egyesület, vagy ha nincs, terveznek-e létrehozni ilyet, amennyiben kellő számú érdeklődő lenne a témában?

Én úgy tudom nincs még Gyálon amatőrcsillagász egyesület, azonban ha megfelelő igény mutatkozik, én nem vagyok a dolog ellenére.