2018. 04. 25.

FELHÍVÁS – Parlagfű és egyéb allergén gyomok elleni védekezésre

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Mint ahogy azt Önök is tudják, hazánk ma Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területe. Rendkívül káros, mivel agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, miközben felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, mellyel jelentős terméskiesést okozhat. Emellett allergizáló hatása a népesség jelentős százalékát érinti.

Az idei időjárás kifejezetten kedvezett a parlagfű kelésének, az enyhe tél és a korai kitavaszodás miatt korán megjelent, tehát a gyomnövény virágzására és a pollenszóródásra is feltehetően korábban lehet számítani. A parlagfű-szezon tipikusan augusztus elejétől szeptember végéig tart, mivel jelenleg nagy tömegben virágzik, így most kell legjobban odafigyelni a gyommentesítésre. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint minden földhasználó és földtulajdonos köteles kül- és belterületen is az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot az őszi fagyokig folyamatosan fenntartani. A mezőgazdasági területek gyommentesen tartása mellett a belterületi földtulajdonosok is kötelesek a parlagfű virágzását meggátolni. Az illetékes hatóságok minden év július 1. után ellenőrzik az ingatlanokat, és a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – a fertőzött terület nagyságától függően – 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtják az ingatlanok tulajdonosait, emellett közérdekű védekezés elrendelésére is sor kerül, a földhasználó költségére.

Ezen kötelezettség betartásának ellenőrzése bejelentésre, vagy hivatalból történik. Belterületen a jegyző, vagy a megyei kormányhivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága ellenőriz, míg külterületen ez az ingatlanügyi hatóság (földhivatal) feladata.

Ezúton kérünk minden földhasználót, hogy- az ápolt egészséges környezet, a lakosok egészsége érdekében gondoskodjanak területeik gyommentesítéséről (gyomlálással, kaszálással és ahol szükséges, növényvédő szeres gyomirtással), ápolásáról, valamint a folyamatos gyommentes állapot fenntartásáról!

Ha parlagfüvet lát, jelentse be! A parlagfűszezon kezdetével elindul a Parlagfű Bejelentő Rendszer is, amellyel interneten vagy okostelefonon keresztül bárki bejelentést tehet az általa észlelt fertőzött területről (https://pbr.nebih.gov.hu). A parlagfű elleni védekezés mindannyiunk érdeke!

Gyáli Polgármesteri Hivatal