2017. 11. 22.

Felavatták a Gyáli Járási Tanuszodát

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Megtörtént a Gyáli Járási Tanuszoda ünnepélyes átadása, mellyel a helyiek régi álma valósult meg. Az eseményen részt vett Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, valamint Pápai Mihály, Gyál város polgármestere. A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében megépült tanuszodák közül az elsők között indult el a gyáli beruházás, az alapkövet 2016. március 30-án helyezték el. A közel 350 millió forintból megvalósuló fejlesztés során egy 15×25 méteres 1,9 méter mélységű, 26-28 Celsius-fokos medence és egy 6×10 méteres 0,8 méter mély, 30-32 Celsius-fok vízhőmérsékletű tanmedence került kialakításra.

_MG_3689

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy a sport összehozza a gyerekeket, közösségeket alakít ki, amely egy erős nemzetté kovácsol. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy európai szintű tanuszoda jött létre Gyálon, és a létesítmény az iskolai úszásoktatás kiszolgálása mellett az ott élők számára is nyitva áll. Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy az újonnan átadott uszoda szolgáltatásait 60.000 ember veheti igénybe, amely kiemelkedő a térségben. Az országgyűlési képviselő elmondta, a település komoly feladatot végzett el; a beruházáshoz az önkormányzat adta a területet, de fontos fejlesztéseket is végzett az épület körül, és számos módon segítette annak elkészülését. Pápai Mihály polgármester megköszönte a projektben résztvevők munkáját, üdvözölte az uszoda apparátusát. A polgármester beszélt arról, hogy Kindlovits Mária gyermekorvos 1990-ben megalapította az Uszoda Alapítványt, melynek keretében több mint 4 millió forint gyűlt össze, amelyet felajánlottak az új uszoda javára. Az új létesítmény az elkövetkező egy hónapban próbaüzemben működik, ami azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt még csak az iskolás és óvodás csoportok látogathatják az uszodát, és a szakemberek folyamatos ellenőrzésekkel mérik a vízminőséget, hogy aztán megnyithassa kapuit a város, a járás minden lakosa előtt. Az eseményen részt vett Erős József alpolgármester, Kovács Norbert, az NSK főigazgatója, Dala Tamás, a Nemzeti Sportközpontok olimpiai központvezetője. Dr. Káposztássy Béla, plébániai kormányzó és Gyimóthi Zsolt lelkész megáldotta az újonnan felavatott épületet. A Gyáli Liliom Óvoda és Gyáli Tulipán Óvoda ovisai felavatták a kismedencét, míg a Gyáli Ady Endre Általános Iskola diákjai a nagymedencébe ugrottak fejest.

_MG_4073

A beruházás célja az iskolai keretek között szervezett úszásoktatás elősegítése mellett a mindennapi sportélet lehetőségének megteremtése, hiszen a létesítmény oktatási időn kívül szélesebb közönség kiszolgálására is alkalmas. Az uszoda megépítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hazai költségvetési forrásból finanszírozta, továbbá üzemeltetéséről is a magyar állam gondoskodik. A kivitelezés során Gyál Város Önkormányzata egy 46 férőhelyes parkolót alakított ki, az épület körül rendezett zöldövezet, illetve egy pihenő park 280 nm2-es játszótérrel várja a kikapcsolódni vágyókat. A városnak mindezen fejlesztések nettó 43 millió forintba kerültek. Az uszoda egyedi fa burkolatát stílusosan egészítik ki a levehető oldalfalak, így biztosítva nyáron a szabadtéri kapcsolatot, a látogatók tehát szép időben úszást követően egyenesen a zöld parkba mehetnek pihenni, napozni.

_MG_4030

20171122_BGA_4034

_MG_4161
Az uszoda apparátusa