2022. 08. 23.

Esős időjárás mellett tartották az államalapítás ünnepét

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az esős időjárás miatt idén rendhagyó módon az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében tartották Szent István Ünnepe és a keresztény magyar államalapítás tiszteletére rendezett városi ünnepséget Gyálon. A hosszú ideje tartó aszály után senki sem bánta a helyszínváltozást, hiszen a csapadékra éppúgy szüksége van a gabonára, amelyből a jövőbeli kenyér is készül, mint minden más élőlénynek.

Többek között erről is beszélt Pápai Mihály polgármester, aki ünnepi beszédében párhuzamot vont településünk elmúlt 25 éve, illetve Szent István tettei között.

  • „Államalapítónk törvényeket alkotott, templomokat épített és intelmeket intézett fiához. Az egyház írástudó, igehirdető és közösségteremtő erőként a törvények pedig Gyál az elmúlt évtizedekben az intézményeit teremtette meg, az infrastruktúrát építette ki és megannyi civil szervezetet indított el az úton azért, hogy ez a mára 25 ezer főt számláló település egy egység, egy lélek legyen, együtt tudjon gondolkodni, együtt tudjon fejlődni.”

Az idei ünnepséget megtisztelte jelenlétével Gyál testvértelepülése, az erdélyi Kibéd község polgármestere, Dósa Sándor is, aki Gyál várossá avatásának 25. évfordulója alkalmából köszöntötte a jelenlévőket, majd egy zászlót ajándékozott a településnek, amelynek különlegessége, hogy Gyál és Kibéd zászlaját egyaránt ábrázolja.

A kenyérszentelés szolgálatát Gyimóthy Zsolt református lelkipásztor és Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó látták el.

Az ünnepi műsor közreműködői voltak Mohai Gábor előadóművész, a Gyáli Arany Néptáncegyüttes, valamint a Gyál Városi Fúvószenekar.

Az eseményen részt vett Nagy József Elek alpolgármester, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, Pap Krisztina aljegyző asszony, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, városunk díszpolgára, önkormányzati képviselők, intézményvezetők, civil szervezetek vezetői, valamint testvértelepülésünk Kibéd község küldöttségének tagjai.