2019. 10. 1.

Eredményes volt a hétvégén megrendezett egészségnap

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A szeptember 28-án megrendezett első Gyáli Egészség- és Sportnap alkalmával a helyszínre kitelepült Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház tizenhat kollégája, tizennégy különféle szűrővizsgálattal várta az érdeklődőket. Összesen 205 fő vette igénybe a szolgáltatásokat, a szakemberek több mint 1500 szűrést végeztek. A sportcsarnokban vérnyomásmérésre, vércukor-, húgysav- és koleszterinszint mérésre, életmód – és dietetikai tanácsadásra, neuropáthia szűrésre, pszichológiai tanácsadásra, testösszetétel mérésre, légzésfunkció mérésére, pulzoximetriára, lúdtalpszűrésre is volt lehetőség.

A szűrés során minden résztvevő saját „Eredménylapot” kapott, melyre az összes mérési eredményét rögzítették, majd a helyszínen lévő belgyógyász konzultációt biztosított, értékelte az eredményeket, majd több esetben háziorvoshoz is irányította az érintettet.

Az Egészségnap jelentőségét bizonyítja, hogy ez alkalommal 3 fő esetében a helyszín egészségügyi biztosítását végző Országos Mentőszolgálat kollégáit is be kellett vonni a 190/ és 180/ systolés értékű magas vérnyomások azonnali csökkentésébe. Két főnél valószínűsíthető a cukorbetegség felfedezése. A testösszetétel vizsgálatnál megállapítható volt, hogy a résztvevők több mint 50%-a túlsúlyos volt, akiket a diabetológus nem engedett el étkezési és életmódvezetési tanácsok nélkül.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója, Dr. Ralovich Zsolt elmondta: „Intézetünk fontosnak tartja, hogy segítse az ellátási körzetében élőket az egészségtudatos életmód kialakításában, és a megelőzés fontosságának felismerésében. A kitelepülésekre vitt szűrővizsgálatokkal és a kórház területén rendezett Egészségnapokkal ehhez kívánunk hozzájárulni.”