2023. 06. 23.

Elkezdődött a vakáció, vigyázzunk a gyermekekre!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Szerdán az Adyban, csütörtökön pedig a Bartókban és a Zrínyiben is megtartották az évzáró ünnepségeket, ezzel hivatalosan is kezdetét vette a vakáció mindhárom gyáli általános iskolában.

Az ünnepségeken részt vett Pápai Mihály polgármester és Nagy József Elek alpolgármester is. A polgármester beszédében arra kérte a gyermekeket, hogy akövetkező hónapok a pihenésről, a feltöltődésről szóljanak, ne a tanulásról.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a nyári szünet alatt sok veszély leselkedik a gyerekekre, ilyenkor érdemes jobban odafigyelni rájuk. Ahhoz, hogy a nyár gondtalan legyen, szeretnénk felhívni a figyelmet néhány hasznos tudnivalóra, melyeket, ha tehetik mindenképpen beszéljenek meg gyermekeikkel! 

Bűnmegelőzési tanácsok

A gyermeknél csak annyi pénz legyen, amennyi feltétlenül szükséges.
Hívják fel a gyermekük figyelmét, hogy az utcán ne vegye elő mobiltelefonját, útközben ne kezdeményezzen, illetve ne fogadjon hívásokat, ne játsszon a készülékkel, illetve azt ne adja át semmilyen kérésre!
Strandon, napközis táborban ügyeljenek arra, hogy a lakáskulcs, pénztárca stb. soha ne maradjanak szem előtt!
Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek!
Gondoskodjunk arról, hogy legyen a gyereknél olyan irat, amelyből megállapítható a gyermek személyazonossága és a szülők elérhetősége!
Tanácsos összefogni rokonokkal, jó barátokkal, esetleg szomszédokkal, akik segítséget nyújtanak a gyerekek felügyeletében. Ne hagyjuk egyedül csellengeni a kiskorú gyerekeket az utcán, hiszen veszély leselkedhet rájuk!
Mindig beszéljük meg a gyermekünkkel, hogy ha bármi baja történne, kihez és hová forduljon segítségért! Tudjunk róla, hogy hol tartózkodik.
Ha az utcán idegen szólítja meg gyermekünket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük! Az ismeretlen gépkocsijába ne szálljanak be, illetve ne fogadjanak el semmit!  Hívjuk fel a gyermekek figyelmét, hogy az ilyen esetekről mindig szóljanak szüleiknek!
A késő esti órákban lehetőség szerint ne induljanak egyedül haza, csak egymást védve, kísérve.
Gyermekünkkel napközben is rendszeresen tartsuk a kapcsolatot, előre megbeszélt időpontokban!
Ismerjük meg, hogy gyermekünk kivel és mivel töltötte a napot. (Történt-e esetleg idegen felnőtt részéről közeledés, ismerkedés, beszélgetés, egyáltalán mi történt egész nap.)
Ne próbálják ki a különböző kábítószereket, tudatmódosító anyagokat, mert hatásuk kiszámíthatatlan és könnyebben válhatnak áldozattá és elkövetővé is.
Fontos, hogy legalább valamelyik szülő legyen mindig elérhető.

Gyalogosoknak, kerékpárosoknak

Beszéljük meg a gyalogos közlekedés alapszabályait, illetve érdemes áttekinteni a kerékpáros közlekedési szabályokat is!
Vizsgáljuk át a gyerekek kerékpárját és szereljük fel a kötelező tartozékokkal, mint például a fékek, világítóberendezések, prizmák, csengő!
Kerékpárosként legyenek mindig kiszámíthatóak, elinduláskor, sávváltáskor és bekanyarodáskor a körültekintés után kézzel jelezzék irányváltoztatási szándékukat!
Főútvonalon csak 12. életévét betöltött személy kerékpározhat! Ha van kerékpárút csak azon szabad kerékpározni!
Kerékpárútról, kerékpársávról és lakott területen kívüli főútvonalról balra csak kerékpárt tolva szabad bekanyarodni.
A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárról le kell szállni és a kerékpárt tolva, gyalogosként kell áthaladni rajta.
A láthatósági mellény viselése lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező!
Kerékpározás, görkorcsolyázás és a gördeszkázásközben használjanak bukósisakot, védőfelszereléseket.

Fürdés, strandolás A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása. A vízi balesetek megelőzésére az alábbi módokon fordítsunk figyelmet:

Kerüljük a bányatavakat, csak a kijelölt helyeket vegyük igénybe fürdőzés céljából.
A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken, több helyen is megengedett a fürdőzés, vannak azonban olyan helyek, ahol tiltják, amelyet táblával jeleznek.
Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a vízi tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs, illetve szívelégtelenség miatt következik be.
Fokozottan vigyázni kell az erős sodrású folyókban, ahol gyakoriak az örvényképződések, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek.
Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben.

Ha egyedül vannak otthon

Szigorúan tilos idegent beengedni a lakásba, még akkor is, ha az idegen a szülőkre vagy hivatalos ügyre hivatkozik.
Tanítsák meg a gyermekeiket arra, hogy ne dicsekedjen vele, ha egyedül tartózkodik a lakásban, s ne dicsekedjen a lakásban található pénzzel, értékekkel.
A véletlenül elől hagyott gyógyszerek, alkoholos italok veszélyesek lehetnek, ügyeljünk rá, hogy a gyermek még kíváncsiságból se próbálhassa ki azokat!
Ha egy elektromos készülék elromlott, ne nyúljon hozzá, várja meg a szülőket, amíg hazaérnek!
Ha tűz ütne ki a lakásban, fontos, hogy ismerje a tűzoltók számát, amit azonnal hívni kell és hagyja el a lakást! Ne próbálja meg egyedül eloltani a tüzet, mert könnyen füstmérgezést kaphat vagy megsérülhet!

Az interneten való szörfözés jó kikapcsolódásnak tűnhet, de itt is fontos az óvatosság:

Idegeneknek soha ne árulja el, hogy egyedül van otthon!
Senkinek ne adja meg a lakcímét, személyes adatait!
Ha nyaralni megy a család, az időpontot a közösségi oldalakon soha ne írja ki, mert ez nyílt meghívó a betörők számára!
Ha chat-en idegenek hívják el találkozóra, mondjon minden esetben NEM-et!