2017. 05. 10.

Elkészült a Védőnői Szolgálat épülete

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Végéhez ért a Védőnői Szolgálatnak helyet biztosító épület felújítása. A beruházás mintegy hét hónapot vett igénybe, melynek keretében az épületet teljesen átalakítotték és kibővítették. A létesítményt Pápai Mihály polgármester május 18-án, csütörtökön 14.00 órakor adja át, melyen Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő is beszédet mond. Az átadást követően a helyi gyermekek és szüleik már birtokba is vehetik a létesítményt, hiszen a védőnők már megkezdték a visszaköltözést a Városi Egészségügyi Központból. 

A város egyik frekventált pontján elhelyezkedő épület teljes felújítása 75 millió forintból valósult meg, melynek köszönhetően az új épület az előző duplájára növekedett. A létesítmény 270 m2-es, melyben helyet kapott egy közös aula, két komplex tanácsadó helyiség, mosdó, pelenkázó, szoptató helyiség, egy közös váróhelyi, valamint négy irodahelyiség. Az épületet akadálymentesre tervezték, így a mozgássérültek, mozgáskorlátozottak számára is járhatóvá válik.

20170510_103806_HDR

A tervezés során fontosnak tartották, hogy a szülők és gyermekeik a lehető legkomfortosabban érezzék magukat az épületben, ezért úgynevezett fedett előteret terveztek a babakocsik tárolására. A régi épület egyik nagy hátránya, hogy közvetlenül az épület mentén nem volt lehetőség a parkolásra,  azonban a felújítás során erre is gondoltak. Közvetlenül az épület mellett, több gépjármű parkolása is biztosított. Az építmény körüli terület új arculatot kapott, a térburkolást és a füvesítést illetően. Az ingatlant a környezettudatosság jegyében tervezték, tehát az intézmény energiaszükségletének egy részét megújuló energiaforrások, napelem biztosítja, valamint a fűtés is korszerűsítették, kondenzációs kazán került alakítottak ki.

Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete áprilisban döntött arról, hogy a Védőnői Szolgálatnak otthon adó épület a Dunai Jánosné nevet viselje. Dunai Jánosné, a település első bábaasszonya volt, aki a gyáli gyerekeket 1953-ig segítette világra. A városvezetés úgy gondolja, hogy méltó emléket állít Dunai Jánosé munkásságának tiszteletéül egy névtábla elhelyezésével.

A beruházásnak köszönhetően egy  új „egészségügyi központ” került kialakításra, ahol a védőnői tevékenység magasabb szintű ellátása valósulhat meg.

Videó-séta az épületben: