2020. 07. 27.

Elindult a Gyáli Klímastratégiai Program

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Értékes kerékpárt lehet nyerni a fotópályázattal, amellyel kezdetét vette a Gyáli Klímastratégiai Program. Gyál Város Önkormányzata a KEHOP-1.2.1-18-2018-00141 számú „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatossági szemléletformáló programok megvalósítása Gyálon” nevű pályázatával 20 Millió forint Európai Uniós támogatást nyert.

A klímaváltozás hatásai térségenként rendkívül változatosak, így az azokhoz való alkalmazkodási programok és intézkedések minél kisebb területi szinten valósíthatók meg hatékonyan. A klímaváltozással kapcsolatos kihívások, lehetőségek, feladatok meghatározása – a helyi érdekeltek bevonásával zajló partnerségi folyamat keretében – kulcsfontosságú a hatékony adaptációhoz.

A projekt fő célja, a társadalom klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, a lehetséges és szükséges klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló tevékenységek, követendő magatartásminták megismertetetése, mely célok eléréséhez nélkülözhetetlen a megfelelő szakmai tudásbázis megteremtése.

Gyál Város Önkormányzata olyan költséghatékonyan megvalósítható szemléletformáló programsorozatokkal, képzésekkel, közösségi együttműködések megvalósításával és konkrét információk átadásával kívánja megvalósítani céljait, amelyek a pályázat előírásainak megfelelően hozzájárulnak a környezettudatos magatartás elterjedéséhez, a klímaváltozással kapcsolatos szemléletformálás és a helyi klímastratégiák kidolgozása révén bővülnek a lakosság, a helyi köz- és gazdasági szereplők klímaváltozással összefüggő ismeretei, ezzel javul a klímaadaptációs intézkedések végrehajtásának hatékonysága.

A projekt részeként egy klímastratégiai terv megírásával hosszútávú stratégiai célkitűzések mentén szeretnék biztosítani településünk alkalmazkodását a klímaváltozás hatásaihoz, konkrét programok, intézkedési tervek előkészítésével.

A pályázat célja, hogy szemléletformáló programok által, településünk lakosainak mind nagyobb számú elérésével, az energiatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták, szokások elterjedjenek, helyi jellemzőkre és igényekre alapozva, illetve a helyi lakosság klímatudatossággal kapcsolatos általános és gyakorlatorientált ismereteinek bővítése.

A projekttel kapcsolatban a www.gyalklima.hu weboldalon tájékozódhatnak.