2022. 04. 11.

Elindul a vízhálózat tisztítás, próbamosást végeznek a városban

Facebookon
Twitteren
E-mailben
Régóta probléma településünkön a vasas víz, ami a szakemberek szerint ugyan nem káros az egészségre, de esztétikailag nem túl szép. A Belügyminisztérium egyes 5 000 fő feletti lakosságszámú településeket érintő beruházások támogatásáról szóló 1869/2021. (XII. 3.) Kormányhatározat alapján Támogatói Okiratot adott ki, amely szerint Gyál Város Önkormányzatát 396 945 000,- Ft összegű, vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Ebből az összegből a teljes ivóvízhálózat átmosása, vastalanítása, valamint tolózárak cseréje és föld feletti tűzcsapok elhelyezése fog megvalósulni. A fenti pályázat a vízhálózatot üzemeltető, Dél-Pest Megyei Viziközmű Szolgáltató Zrt. bevonásával valósul meg. Öröm hír, hogy  a munkálatok megkezdődnek, első alkalommal, 2022. április 14-én (csütörtök) 10:00-16:00 között Gyál, Némediszőlő városrészének vízhálózatán próbamosatást végeznek. Ennek tapasztalatai alapján kerül majd folytatásra a tisztítási munka városunk további részein, előzetes értesítést követően.
A technológiáról részletesebb tájékoztatás (leírás, videó) elérhető az alábbi linken át: http://hydro-gel.hu/hydrogel-reszletek/
A mechanikus tisztítás során a kiszakaszolt vezetékekbe „hydrogél vonatot” juttatnak, amit víznyomás segítségével visznek keresztül a csöveken. A technológia alkalmazásával a csőfalakon lerakodott részecskék teljes mértékben eltávolíthatók. A hydrogél vonat három szakaszból épül fel, így egyetlen munkafolyamat során képes mechanikai tisztításra, a szennyeződések beoldására és fertőtlenítésre is.
! F I G Y E L E M !
A mosatások során kisebb-nagyobb szakaszok (utcai szakaszok) kerülnek kizárásra, ezért a munkálatok időtartama alatt kizárólag az érintett területen (településrészen) fog szünetelni a közműves ivóvízellátás. A munkálatok végeztével előfordulhat, hogy a csőfalról letisztított anyag minimális része más ágakba is eljut, továbbá az időszakosan megváltozott folyási irány, ill. nyomásingadozás ideiglenesen szintén esztétikai elváltozást okozhat más településrészeken a szolgáltatott ivóvízben.
A munkálatok idejére a felhasználási helyeken a vízmérő aknákban a főelzáró csapot el kell zárni annak érdekében, hogy a gél ne juthasson a belső hálózatba. A „hydrogél” összetevői az egészségre nem ártalmasak, ellenben a belső rendszerbe kerülve a csőfalról származó anyagokkal együttesen okozhat meghibásodásokat.
A háztartási eszközök (mosógép, vízmelegítő, stb.) védelme érdekében célszerű ezeket külön kizárni a vízellátásból a munkálatok idejére, és a visszanyitást az egyéb vízvételi helyeken (kerti csap, kézmosó, mosogató, WC) elkezdeni és kipróbálni. A nagyobb szemcseméretek miatt érdemes a csaptelepekről eltávolítani a perlátorokat a kiengedés előtt. Amennyiben a vízminőség megfelelő csak azt követően érdemes a háztartási eszközök visszakapcsolása a vízellátásba.
A vállalkozó minden egyes szakasz mosása után haladéktalanul megkezdi a hálózat tűzcsapokon keresztül történő átöblítését. Ezzel a módszerrel azonban a bekötővezetékekben és a házi vízhálózatban megjelenő elszíneződést okozó anyagokat nem lehet eltávolítani, az kizárólag a felhasználó által történő vízfolyatással távolítható el. Amennyiben egy-két perc után nem tapasztalható változás kérjük, a vízfolyatás szüneteltetését, ez esetben ugyanis még a törzshálózat sem tudott letisztulni.
Amennyiben hosszabb időtartam után sem tapasztalható javulás kérjük, jelezzék azt a DPMV Zrt. diszpécser szolgálatánál a +36 29/340-010 vagy a +36 70/682-7546 telefonszámokon.
Megértésüket és türelmüket előre is köszönjük!