2018. 02. 16.

Elfogadták Gyál költségvetését – interjú Pápai Mihály polgármesterrel

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál város képviselő-testülete február 14-i ülésén fogadta el a város idei költségvetését, amelyben intézményfejlesztésre, útfelújításra, közösségi terek kialakítására is rendelkezésre állnak források. Pápai Mihály polgármester szerint idén is olyan beruházásokat hajtanak végre Gyálon, melyek a települést és mindenekelőtt az itt élő közösség érdekeit szolgálják.

Idézzük fel a tavalyi év fejlődését. Gyál polgármestereként hogyan értékeli a 2017-es évet?

A város tavaly ünnepelte várossá nyilvánításának 20. évfordulóját, melyet véleményem szerint méltó módon ünnepeltünk meg egy teljes éven át. De az ünneplés mellett természetesen a munka sem állhatott meg, rengeteg beruházást, sikeres programot tudhatunk a hátunk mögött, amelyek az itt élőket szolgálják. Az iskolák fenntartása és fejlesztése ugyan már nem tartozik az önkormányzat feladatai közé, Gyál mégis több ilyen intézmény felújításában szerepet vállalt. A szokásos nyári felújításokon túl is végeztünk fejlesztéseket. Felújítottuk a Tátika Óvodát, energetikai korszerűsítést végeztünk a Bartók és a Zrínyi iskolában, melynek köszönhetően jelentős költségeket takaríthatunk meg, emellett az intézmények külső megjelenésükben is megszépültek. Számítástechnikai eszközökkel láttuk el az Eötvös iskolát, illetve a Bartók és Zrínyi iskolába is megvásároltuk azokat a táblagépeket, amelyeknek köszönhetően mára az összes gyáli általános iskolában elindulhatott a digitális oktatás.

Az oktatás mellett az egészségügyben is történtek fejlesztések. A szakellátás bővítésével a heti szakrendelések számát csaknem duplájára növeltük, illetve az egészségügyi központ számára beszereztünk egy új ultrahang készüléket is, amely számos szakterületen nyújt segítséget a gyógyításban. Ugyancsak az egészségügyi fejlesztéseink között kell megemlítenem a tavalyi évben átadott új épületet, amelyben a védőnői szolgálat kapott helyet, így korszerű körülmények között végezhetik munkájukat a gyáli védőnők.

Önkormányzatunk elkötelezett a sport és az egészséges életmód iránt. Ennek érdekében 2016-ban belekezdtünk a sportpálya fejlesztésébe, amely több ütemben zajlik. A műfüves focipálya mellé tavaly elkészült egy nagyobb élőfüves pálya, de a strandröplabda- és a kosárlabda pálya is teljesen megújult. Ugyancsak a tavalyi évben adtuk át a város első uszodáját, az állami forrásokból épült Gyáli Járási Tanuszodát, amely az úszásoktatás elősegítése mellett ma már a felnőtt lakosság igényeit is kiszolgálja. Az uszoda mellé saját forrásból parkolót, játszóteret és pihenőparkot építettünk, így vonzó közösségi térré változott a terület.

Az oktatás, az egészségügy és a sport területén végzett fejlesztések mellett, fontos feladatunk közterületeink folyamatos szebbé tétele is. Tavaly megújítottuk a sokáig méltatlanul feledésbe merült Millenniumi Parkot, amely így igazán vonzó és népszerű pihenőhellyé vált. Felújítottuk a Szent István teret, hogy méltó helyszínt biztosítsunk városi ünnepségeinknek és az ott található emlékműveinknek. Ha már emlékművekről beszélünk, a tavalyi évben avattuk fel a Szent György emlékhelyet a város határában, tisztelegve ezzel a Gyál címerében is megtalálható Szent György védőszentünk előtt. Önkormányzatunk meghirdette a Gyáli Faültetési Programot, melynek keretében 200 db facsemetét ültettünk el a jelentkező lakosok háza előtt.

Mire számíthatnak a gyáli lakosok 2018-ban?

Az önkormányzat egyik fontos feladata lesz az úgynevezett Települési Arculati Kézikönyv megalkotása, melynek köszönhetően egységessé válhat Gyál építési szabályzata, valamint utcaképe. Az ezzel kapcsolatos tervek kidolgozása már folyamatban van, melyeket az év végéig kell elfogadnunk. A gyáliak elvárásai, érdekei egyértelműek: a város intézményei legyenek rendben mind korszerűségükben, mind az ott folyó szakmai munka minőségében. Az önkormányzattól, mint hivataltól gyors, és szakmailag felkészült ügyintézést látnak szívesen, és azt, hogy tartsuk rendben a közösségi tereket, a parkokat, a játszótereket és persze az utakat.

Melyek lesznek a legfontosabb fejlesztések az idén?

Az idei év legnagyobb beruházása a városi sportcsarnok építése, amelynek munkálatai már zajlanak. A mintegy 2,5 milliárd forintos beruházás részben állami, részben TAO-, illetve saját forrásból valósul meg. A sportcsarnok 3.818 m2 területű, több mint 500 fő befogadására alkalmas, és a mindennapi testnevelés órák megtartása mellett más sportágak, országos és nemzetközi rendezvények helyszínéül is szolgálhat. Nagyszabású börzéknek, expóknak, városi és civil kezdeményezéseknek adhat helyet, valamint a helyi sportegyesületek is élvezhetik majd az új létesítmény nyújtotta lehetőségeket. A kézilabda, az asztali tenisz, a mazsorett bemutatók is otthonra találhatnak, de akár a kispályás foci, kosárlabda, atlétika és egyéb sportágak számára is alkalmas a csarnok. A fix és mobil lelátóval rendelkező sportcsarnokban hét darab sportolói öltöző, szauna, két-két bírói és két-két edzői öltöző, fitness terem, edzőtermek, hozzájuk kapcsolódó szertárak kapnak helyet. A tervek között szerepel egy 22 szobás szálloda megépítése is, melyhez beruházókat keresünk.

Szintén nagy volumenű fejlesztésnek mondható a Tátika Óvoda Klapka György utcai épületének teljes újjáépítése, amely beruházás jelenleg is zajlik, jó ütemben halad, így a tervek szerint szeptemberben az új óvoda várja majd a gyerekeket. A kétszintes óvoda közel 400 millió forinttal terheli a város költségvetését.

Az idei évben folytatódnak az útfelújítások, a Gábor Áron utca, a Mikszáth Kálmán utca, a Toldi Miklós utca és a Kodály Zoltán utca kap aszfalt réteget. Továbbá figyeljük a minisztériumok által kiírt útfelújításokkal kapcsolatos pályázatokat, hiszen több olyan utca található a városban amely felújításra szorul.

Pályázati forrásból két úgynevezett E-kút létesül, egy a városközpontban, egy pedig az uszodánál. Ezek olyan töltőfejek lesznek, amikkel a napjainkban egyre népszerűbb elektromos autókat lehet árammal feltölteni. Egy oszlop egyszerre két autó töltését biztosítja.

A Gyálhoz tartozó Némediszőlőn élők régi vágyát fogjuk valóra váltani idén egy új játszótér kialakításával.

Fejlesztési terveink között szerepel a Gyál vasútállomás épületének, valamint környezetének felújítása. Szeretnénk, ha ez még az idén megvalósulna, de ehhez a MÁV Zrt-vel való közös hatékony együttműködés elengedhetetlen. Szeretnénk megtervezni a víztorony és a Bartók iskola melletti terület parkjait. Tervezzük a Kőrösi út déli oldalát is járdával ellátni. Úgy gondoljuk, hogy a rendezett zöld felületek egyre több embert csábítanak a szabadba, ezért közterületeink zöld felületeinek bővítését idén is folytatjuk, újabb 200 facsemete ültetését tervezzük.

A kormány kedvező gazdaságpolitikájának köszönhetően Gyálon is egyre több vállalkozás talál otthonra. A kisvállalkozások részére egy úgynevezett, kisvállalkozói parkot építünk a Bem József utcában.

Gyál egy népszerű település a családalapítás előtt álló fiatalok körében.

Gyál – mint már oly sokszor említettem – előnyös adottságokkal rendelkezik, elhelyezkedése, infrastruktúrája, mérete miatt mely emeli a város vonzerejét. Fontos azonban leszögezni, hogy ez igen kevés ahhoz, hogy a lakosság igényeit ki tudjuk elégíteni. Egy jól felépített, tudatos városfejlesztésre van szükség ahhoz, hogy a fenti adottságokat maximálisan ki tudjuk használni. Úgy gondolom, hogy rövid-, közép- és hosszú távú célokat kell kitűzni a település fejlődését illetően, mint ahogyan ezt évek óta tesszük. Éppen ezért alkottuk meg tavaly a Gyáli Élet Programot, melyet idén folytatunk és kibővítünk. A Gyáli Élet Programnak köszönhetően az önkormányzat gondoskodása a születéstől az óvoda- és iskolakezdésen keresztül, figyelmet szentelve a középiskolásoknak és egyetemistáknak, a házasulók programon át, egészen a „szépkorig” elkíséri az egyént. A Gyáli Babaköszöntő programban idén már csomagonként 17 000 forint áll rendelkezésre, továbbá idén is támogatjuk a gyáli kisóvodásokat, valamint az iskolakezdőket és a középiskolásokat is. Támogatjuk továbbá a házasság előtt álló gyáli párokat, akik hivatalosan is összekötik az életüket. A támogatás összege nem kevesebb, mint 50 000 forint. Úgy gondolom, hogy ez egy jelentős segítség a várostól a friss házasok számára.

A gyáli 70 év felettiek hulladékszállításának díját idén is átvállalja önkormányzatunk. A város szépkorú polgárai kiemelt figyelmet élveznek, évente egy alkalommal 8 000 ft értékű tartós élelmiszer csomaggal támogatjuk őket. Összegezve Gyál egyre inkább gyarapszik, fejlődik. Munka van, mindig is lesz, melyhez szükség van a városlakók támogatására, ötleteire, javaslataira. Afelől biztosíthatok mindenkit, hogy csapatommal azon leszünk, hogy azt a munkát, melyet 7 éve elkezdtünk, teljes erőnkkel folytatni fogjuk.