2017. 12. 24.

Elérkezett advent negyedik vasárnapja

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Advent negyedik vasárnapján a Gyimóthy Zsolt református lelkipásztor által celebrált Istentisztelet keretében Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Gyál díszpolgára gyújtotta meg a negyedik gyertyát városunk koszorúján.  A képviselő „adventus Domini” latin kifejezéssel köszöntötte a gyülekezet tagjait, valamint Pápai Mihály polgármestert, Gyimesi István nyugalmazott polgármestert, városunk díszpolgárát és Kovalik Józsefnét városunk díszpolgárát. IMG_0310

IMG_0447

IMG_0307Beszédében kiemelte a keresztény hagyományaink ápolásának fontosságát, különösen napjainkban, amikor Európa több országában akadályozzák. Kiemelte továbbá az idén 500 éves reformációt, valamint méltatta a város idei fejlesztéseit és eredményeit.

A református közösség meghitt pillanatait a Schmidt József karnagy vezette Gyál Városi Fúvószenekar  tette még emelkedettebbé. A zenekar a tőle megszokott színvonalas közreműködésével egyházi zenéket adott elő.

Az Istentisztelet után, a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából emléktáblát avatott a gyülekezet, melyet a templom bejárata mellett helyeztek el. Kálvin János szobra után ez a második emlékmű városunkban, mely a reformációhoz köthető. A táblán egy hugenotta kereszt látható, melynek szimbolikája: 4 háromszög – a négy evangélista; 4×2 kis kör – a nyolc boldogmondás, illetve a szenvedés könnyei; liliomok (bourbon nemesi címer virága) – a tizenkét apostol; galamb – a Szentlélek. A hugenotta kereszt alatt az alábbi szöveg olvasható: „MÁS ALAPOT SENKI SEM VETHET A MEGLÉVŐN KÍVÜL, AKI JÉZUS KRISZTUS / REFORMÁCIÓ 500”.

További képek itt.