2016. 12. 14.

Decemberben véradás lesz a Közházban

Facebookon
Twitteren
E-mailben
A tavalyi évhez képest idén megduplázódott a gyáli véradók száma, amely rendkívüli eredmény, hiszen a térségben 10-15%-os a növekedés, míg Gyál esetében 51%. Az eredmény az országos átlaghoz képest is kimagasló. Összességében 117 liter vért adtak a gyáliak, ami azt jelenti, hogy 780 ember életét mentették meg. Idén még megnövelhető ezt a szám, ugyanis a Magyar Vöröskereszt december 22-én, csütörtökön 12.00- tól 18.00-ig véradást szervez az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárba.
mvk_pmsz_vrads_log
A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a hazai térítésmentes véradás szervezésében. A Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete közel 180 településen szervezi a lakossági, munkahelyi véradásokat. Véradásainkon évente közel 30.000. fő jelenik meg és adja le vérét, hozzájárulva ezzel az egyenletes vérellátás biztosításához Magyarországon.

A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.

A véradás menete:

A véradás teljes folyamata mintegy 30 – 35  percet vesz igénybe. Első lépésként regisztrálják a véradó adatait. Nagyon fontos, hogy minden véradás alkalmával kötelező bemutatni a személyigazolványt, ennek hiányában útlevelet vagy jogosítványt, lakcímigazoló kártyát, TAJ kártyát. Ezen dokumentumok fénymásolata nem fogadható el.

A véradás előtt bőségesen kell folyadékot fogyasztani, valamint étkezni.

A regisztrációt követően a véradónak ki kell töltenie, egy, az egészségügyi állapotára vonatkozó kérdéseket tartalmazó kérdőívet, melynek alapján a kivizsgáló orvos eldönti, hogy a jelentkező alkalmas- e a véradásra, van – e bármiféle kockázata a véradásnak a véradóra nézve. Az orvosi és laborvizsgálat alkalmával vérnyomásmérésre, hemoglobinszint mérésre, illetve a fő vércsoportok / A, B, AB, 0 / kerülnek meghatározásra. Amennyiben a véradó minden kritériumnak megfelel, úgy leadhatja vérét. A vér leadását követően, mely nagyjából 5 – 7 percig tart, 10 percet pihennie kell a véradónak.

j-tudni_vrads_honlap

Vöröskeresztes véradásszervezéssel kapcsolatos információkkal és kérdésekkel kérjük, keresse az illetékes koordinátort:

3. sz. Területi Szervezet  (Dabas és környéke) Hidvégi Balázs területi vezető Elérhetősége: dabas@voroskereszt.hu, +36-70/933-8187