2021. 11. 24.

Covid hírek – VÉDEKEZŐ LÉPÉSEK GYÁLON

Facebookon
Twitteren
E-mailben
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról szóló 633/2021. (XI.18.) Korm. rendelete (a továbbiakban: Kr.) 1. § (1) bek. alapján a bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, valamint a köznevelési intézmény intézményvezetője határozza meg a vezetése alatt álló intézmény területén a maszkviselés szabályait azzal, hogy a maszkot bárki jogosult használni, annak használata senki számára nem tiltható meg. A járványügyi időszak köznevelési védelmi intézkedéseiről szóló 29/2021. (XI.19.) EMMI határozat (a továbbiakban: EMMI határozat) pedig 2021. december 1. napjától jelentősen szigorítja a belépést a köznevelési intézményekbe. A fenti jogszabályok – a Kr.-, és az EMMI határozat – alapján 2021. december 1. napjától az alábbi belépési, és maszkviselési szabályok lépnek életbe, illetve maradnak hatályban a Gyáli Liliom Óvodában, a Gyáli Tátika Óvodában, és a Gyáli Tulipán Óvodában (a továbbiakban együtt: gyáli óvodák, vagy intézmények):
 • Az a személy, aki az intézménnyel nem áll jogviszonyban csak akkor léphet be az intézménybe, ha érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezik.
 • A védettségi igazolvánnyal belépők az intézmény területén, a benn-tartózkodás teljes időtartama alatt kötelesek orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkot viselni.
 • A belépni szándékozók védettségi igazolványát az intézmények főbejáratánál ellenőrizhetik, azt kérésre fel kell mutatni.
 • Az a személy, aki az intézménnyel nem áll jogviszonyban, és nem rendelkezik érvényes védettségi igazolvánnyal, az intézménybe nem léphet be.
 • A gyermeket kísérő-, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező szülő/felnőtt kísérő az intézmény főbejáratáig kísérheti gyermekét, ahol az intézmény dolgozója a reggeli érkezéskor átveszi a gyermeket, és délután, a gyermek szülőnek való átadása is az intézmény főbejáratában történik.
 • A gyermekek testhőmérséklet-mérésére a csoportszobába való belépéskor kerül sor.
 • Amennyiben az intézmények bejáratánál a védettségi igazolványok ellenőrzése, és a gyermekek átadása-átvétele miatt várakozásra kerül sor, kérjük a szülőket/felnőtt kísérőket, hogy a 1,5 méteres védőtávolságot szíveskedjenek megtartani!
 • Kérjük, hogy csak egészséges, láztalan, tüneteket nem mutató gyermek látogassa az intézményeinket!
 • Kérjük továbbá a szülőket/felnőtt kísérőket, hogy az intézményekben csak a lehető legszükségesebb időt töltsék, kerüljék a csoportosulások kialakulását!
A Gyáli Bóbita Bölcsődében (a továbbiakban: Bölcsőde) – tekintettel arra, hogy nem köznevelési intézmény – a belépési korlátozások nem érvényesek, ami viszont fontos, hogy a gyermekkel érkező szülők/felnőtt kísérők a Bölcsődébe is csak orrot és szájat eltakaró maszkban léphetnek, melyet a Bölcsődében való bent-tartózkodás alatt folyamatosan viselni kell. A továbbiakban a gyáli iskolákra vonatkozó információkat olvashatják, hiszen ezen intézményekre is vonatkozik a belépési szigorítás 2021. december 1. napjától: Ady Endre Általános Iskola, Bartók Béla Általános Iskola, Zrínyi Miklós Általános Iskola (a továbbiakban együtt: iskolák):
 • Az iskolák közösségi tereiben (folyosók, zsibongók, mosdók stb.) az orrot és a szájat eltakaró maszk használata mind a pedagógusok, mind pedig a diákok számára kötelező.
 • A tanítási órákon a maszk viselése nem kötelező.
 • Az iskolákba csak az a szülő/felnőtt kísérő/az iskolával jogviszonyban nem álló felnőtt személy léphet be, aki érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezik.
 • Az iskolák fokozott figyelmet fordítanak a kézfertőtlenítésre, mely az iskolába érkezéskor, és az étkezések előtt kötelező.
 • Az iskolák épületében a gyakran használt felületek (pl. kilincsek, lépcsőkorlátok) felületfertőtlenítése folyamatosan történik.
 • A Bartók Béla Általános Iskolában a szülői értekezletekre online formában kerül sor.
 • A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező szülőkkel való kapcsolattartásra az online térben, vagy az iskola udvarán, a szabadban kerül sor.
A fentiekkel kapcsolatban lényeges tudnivaló, hogy a védettségi igazolvány közokirat, a hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi védettségi igazolvány felhasználására a hamis, hamisított vagy más nevére szóló valódi közokirat felhasználására vonatkozó jogkövetkezmények irányadóak. A védettségi igazolvány csak (érvényes) személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes. Az intézményekbe való belépés szigorításával kapcsolatban fokozottan számítunk megértésükre, és türelmükre! Egyéb intézményi védekező intézkedések: Kertváros Szociális Központ székhelyén (Rákóczi Ferenc utca 42-44.) az alábbi belépési szabályok vannak érvényben:
 • Belépéskor érintésmentes testhőmérséklet-mérést, és kézfertőtlenítést kell végezni.
 • Az intézményben való bent-tartózkodás teljes ideje alatt az orrot és a szájat folyamatosan eltakaró maszk viselése kötelező.
Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár (a továbbiakban: Közház, vagy intézmény):
 • A Közház programjai, rendezvényei, tanfolyamai kizárólag maszkban látogathatók!
 • Kötelező továbbá az orrot és a szájat folyamatosan eltakaró maszk használata a Könyvtárban, és a Közházban működő külső szolgáltatók ügyfélszolgálatain.
 • A látogatók, könyvtárhasználók védettségi igazolvány felmutatása nélkül léphetnek be az intézménybe.
 • Előreváltott, ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényen, előadáson (széksoros színházi előadáson, koncerten stb.) védettségi igazolvány nélkül, orrot és szájat folyamatosan eltakaró maszkban vehetnek részt.
 • A Közház azt tervezi – folyamatosan figyelembe véve az aktuális járványügyi intézkedéseket – hogy a meghirdetett adventi programsorozat megrendezésre kerül.
Gyáli Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal):
 • A Hivatalba kézfertőtlenítés után, szájat és orrot eltakaró maszk használata mellett testhőmérséklet mérést követően abban az esetben léphetnek be, ha az ügyfél testhőmérséklete a 37,5 fokot nem haladja meg. Amennyiben a belépni szándékozó ügyfél a testhőmérséklet mérésnek nem veti alá magát, vagy a lázmérő 37,5 fokot meghaladó értéket mutat, akkor az ügyfelet a Portaszolgálat távozásra kéri, az ügyfelet a Hivatalban nem tudjuk kiszolgálni.
 • A testhőmérséklet mérés digitális, érintésmentes hőmérővel történik, a testhőmérséklet mérésről adatrögzítés, nyilvántartás nem készül.
 • Továbbra is kérjük az ügyfeleket, hogy elsősorban időpontra érkezzenek. A Hivatal épületében folyosón az ügyfelek nem tartózkodhatnak, sorszámmal rendelkező ügyfelet a földszinti előtérből az ügyintéző szólítja ügyintézésre.
 • Személyes ügyintézés megkezdése előtt tájékoztatást kérhetnek ügyintézőinktől telefonon, vagy e-mail-ben. Az ügyintézők elérhetősége megtalálható Gyál Város hivatalos honlapján (gyal.hu) a Hivatal/Hivatal felépítése menüpont alatt az egyes irodákat kiválasztva.
 • Kérjük kedves ügyfeleinket, hogy a személyes ügyintézés lehetősége mellett az elmúlt időszakban megszokott és jól működő elektronikus ügyintézést részesítsék előnyben továbbra is (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap vagy https://epapir.gov.hu/).
 1. november 22. hétfő és november 28. vasárnap között zajlik a kórházi oltópontokon, és egyes települési szakrendelőkben az Oltási Akcióhét. 101 megyei és városi kórházban (ITT) várják az oltást felvenni szándékozókat reggel 7 és este 19 óra között.
Az oltásba, az oltás felvételébe vetett bizalmam töretlen, kérem azokat, akik még nem éltek az oltás felvételével, azok ezt tegyék meg, hiszen az oltás életet ment! Csak együtt sikerülhet!  

Gyál, 2021. november 23.                                          

Pápai Mihály

                                                                                   polgármester