2020. 01. 16.

Chippeltessük kutyáinkat!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Kutyáink transzponderrel, hétköznapi nevén chippel történő ellátásának fontosságáról biztos sokszor hallottak már olvasóink. Jogosan tehetik fel a kérdést, hogy ha tudjuk, hogy ez egy sokszor kitárgyalt téma, miért erről írunk cikket mi is? Nos, egyrészt ez egy olyan kérdés, aminek a fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, másrészt egy olyan aspektusát is szeretnénk bemutatnia chip hiányának, amiről kevesebb szó esik, a gyakorlatban azonban mégis sok gazdi életét megkeserítette már.

A kutyák chippel történő ellátása 2013. óta kötelező, és ezt a gazdikra vonatkozó kötelezettséget jogszabály rögzíti. Az a gazdi, akit a hatóság „rajtakap”, hogy mégsem rakatott chipet a kutyájába, igen súlyos pénzbírsággal néz szembe

Egy ideális világban a gazdik vagy állatvédő szervezetektől fogadnának örökbe kutyusokat vagy igazi tenyésztőktől vásárolnának kiskutyákat, így már chippezett kedvencet kapnának, de tudjuk, hogy sajnos a való világban ez még sokszor nem így zajlik. És ha a leendő gazdi nem ily módon szerez kis kedvencet, felmerülhet a kérdés, hogy milyen idős kortól is kell a chip az ebbe. A szabályok szerint a kutya 4 hónapos korától kötelező a chip, illetve ha korábban vált tulajdonost, onnantól kell chippel ellátni.

A gyakorlatban azonban sokszor ahogy a gazdihoz kerül a kiskutya, a gazdi még vár. Ráér a chippezés. Hiszen még olyan kicsi. Néha napján még az állatorvos is azt mondja, hogy ráér az az első veszettség oltáskor. Nos, a gyakorlatban előforduló problémák miatt a mi javaslatunk más. Mi azt kérjük a gazdiktól, hogy amikor hozzájuk kerül a kiskutya, az egyik első dolguk az legyen, hogy chipet tetetnek bele. Miért javasoljuk ezt? Egyrészt ugye a jogszabály is ezt mondja, másrészt a mi „praxisunkban” is többször előfordult (és a net is tele van hasonló esetekkel), hogy eltűnt a kiskutya úgy, hogy chip nem volt benne. És miért nagy probléma ez? Azért, mert egy chip nélküli kölyökkutya előkerülésének az esélye nagyjából 0%.

Egy felnőtt kutya már rendelkezik jellegzetes külső jegyekkel, és ha elveszik – még ha nincs is benne chip (ami még egyszer hangsúlyozzuk, jogszabálysértő és büntetendő!) -, megtalálása esetén beazonosítható. (Az már egy másik problémakör, hogy a megtaláló ebben az esetben nem tudja kit keressen azzal, hogy meglett a kutyus….) Egy kölyök kutyánál azonban ilyen jellegzetes külső jegyek az esetek nagyon-nagy százalékában még nincsenek, hiszen 1-2 hét alatt is rengeteget tudnak változni. Hosszabb idő elteltével pedig szinte lehetetlen bebizonyítani, hogy egy nagyobb kutya a miénk, ami még kölyök korában tűnt el.

Az esetek nagy százalékában a kölykök nem „csak úgy” eltűnnek, elkóborolnak, hanem bizony sokszor ellopják őket. A legnagyobb veszélynek ebből a szempontból a ma „divatos” fajták (bichon és más ölebek, francia bulldog, stb.) és a bull típusú ebek vannak kitéve. És ne legyenek illúzióink, ezeket a kiskutyákat jellemzően nem házi kedvencnek, hanem szaporítás, és a bulloknál nem egyszer viadaloztatás céljából lopják.

A legfontosabb nyilván a megelőzés, hogy a kiskutyáink ne tudjanak elkódorogni, és esély se legyen az eltulajdonításukra. De gondoljunk arra is, hogy ha megtörténne a baj, legyen benne chip, hogy esetleges megtalálásuk esetén legyen esélyük visszakerülniük a gazdihoz.

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Wolf Dániel,  telefon: 06-29/544-124, E-mail: wolf.daniel@gyal.hu).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke