2018. 01. 25.

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el 2017-ben

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Budapest és Pest megye történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el 2017-ben, és valósul meg 2017-2026 között

2010 után a rendszerváltás óta a legnagyobb, több mint 500 milliárdos fejlesztést hajtottak végre az egészségügyben, melynek keretében országszerte épültek, illetve újultak meg a kórházak, rendelők. A legnagyobb volumenű fejlesztések az úgynevezett konvergencia régiókban – vagyis Budapesten és Pest megyén kívül – zajlottak.

A fővárosi és Pest megyei intézményhálózat, országos intézetek, kórházak és szakrendelők, több mint 4 millió embert látnak el. A budapesti és Pest megyei emberek is megérdemlik, hogy megújult intézményekben gyógyulhassanak. Éppen ezért a Kormány úgy döntött, hogy az ország legnagyobb népességű területén koncentráltan történjen fejlesztés, amely kiterjed az infrastruktúra és az eszközállomány megújítására is. A kormány 2017-2026 között várhatóan több száz milliárdos fejlesztést hajt végre az egész országot kiszolgáló országos gyógyintézetekben, valamint a fővárost és a közép-magyarországi régiót kiszolgáló kórházakban és szakrendelőkben. Három centrumkórház jön létre a fővárosban, és további összesen 25 társkórházban, illetve a térségi járóbeteg-szakrendelők esetében valósul meg fejlesztés. Teljesen új centrumkórházként, várhatóan 2025-re megépül az új dél-budai centrumkórház is. A 2017-es költségvetési évben 40 milliárd forintot különített el a kormány a budapesti és Pest megyei kórházi fejlesztésekre: ebből 21,7 milliárd forintot költenek orvostechnológiai beruházásokra, 18,3 milliárd forintot pedig az építészeti tervezés megkezdésére. E források mellett 16 budapesti és főváros környéki szakrendelő, ezen belül 2 városi kórház járóbeteg-ellátásának fejlesztésére, illetve kialakítására 42,6 milliárd forintot fordítanak.

A gyáli lakosokat leginkább érintő fejlesztés az Egészséges Budapest Program keretében megvalósuló Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felújítása, ami kb. 30 milliárd forintos beruházás lesz.

Ralovich Zsolt, az intézmény főigazgatója a következőket mondta el a beruházásról: „A fejlesztések több ütemben fognak megvalósulni és kivitelezésük várhatóan 2025-ig eltart majd. Már a 2017-es költségvetési forrásokból közel 3 milliárd forintot kapott intézményünk. A kormány 1,3 milliárd forintot szavazott meg a diagnosztikai és terápiás orvostechnológiai eszközpark és az informatikai háttér fejlesztésére. Ennek keretében többek között új komputertomográf (CT) berendezés beszerzésére kerül sor, megújul az intézmény klinikai laboratóriuma, lecseréljük a több mint 35 éves régi műtőasztalokat, fejlődik a műtétes és a belgyógyászati szakmák eszközparkja, új ultrahang, laparoszkópos és endoszkópos eszközök beszerzésére is sor kerül.

Ezen túl további 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre egy új, a sürgősségi ellátást is magába fogadó műtéti, diagnosztikai tömbépület építésének, a központi, Köves utcai telephely épületeinek, valamint a csepeli Weiss Manfréd telephely épületeinek építészeti-technológiai rekonstrukciójának tervezésére. Fontos továbbá elmondani, hogy a központi, Köves utcai telephelyünktől elkülönülő járóbeteg ellátást, vagyis a gyáli szakrendelőt és a XX. kerületi Ady Endre utcai szakrendelőnket érintő fejlesztési programot az Egészséges Budapest Program járóbeteg szakellátással foglalkozó alprojektjének keretei között tervezzük, ennek előkészítése jelenleg is zajlik, így a 30 milliárd forint reményeink szerint tovább fog nőni.”

Jelentős lépések előtt áll továbbá a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet is, amely idén több mint 800 millió forintot fordíthat fejlesztésre. Ennek része a következő években mintegy 1,5 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés megtervezése is.

Az Egészséges Budapest Program keretében kormányhatározattal már elfogadott forrásaiból közel 416 millió forintot fordíthat az intézmény az orvosi műszer ellátottság javítására, köztük egy új CT készülék beszerzésére, és informatikai fejlesztésekre. 

Bár Gyál hivatalosan nem tartozik az intézmény kötelező ellátási területéhez, de szabad kapacitás esetén a Gyálról érkező betegek is igénybe vehetik a CT vizsgálatot egyetlen napi várakozással.