2019. 12. 6.

Beszámoló a 2019. évi közmeghallgatásról

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete november 29-én közmeghallgatást tartott, amelynek keretében a gyáli lakosság betekintést nyerhetett az idei évi városi fejlesztésekbe, illetve a jövő évi tervekbe. Diera Éva, a Pénzügyi és Adó Iroda vezetője ismertette a költségvetés időarányos teljesítését. A tájékoztatóból – többek között – az is kiderült, hogy Gyál város idén összesen mintegy 5,1 milliárd forintból gazdálkodott. A költségvetés ismertetését követően Pápai Mihály polgármester röviden bemutatta az idei évben megvalósult és a jövőben tervezett fejlesztéseket.

2019

A polgármester kiemelte a sportcsarnok és annak szomszédságában található 22 szobás szálloda megépítését, amely összesen mintegy 2,8 milliárd forintba került. A gyermek és családközpontú szemléletet előtérbe helyezve elmondta, hogy idén is számos olyan fejlesztést hajtottak végre, amely a gyáli gyermekek javát szolgálja. A Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskola tornacsarnokát az önkormányzat mintegy 107 millió forintból újította fel, amelynek 70%-át a Magyar Kézilabda Szövetség társasági adó felajánlásokból finanszírozta. A felújításnak köszönhetően megújultak a vizesblokkok, az öltözők, a mosdók és a szertár. Gyál Némediszőlő részén egy új játszóteret hoztak létre, illetve motivációs és fejlesztőjátékokat vásároltak az összes gyáli óvodába, és a Plukkido program is folytatódhatott. A Plukkdo egy Felelős Innováció díjas magyar tervezőcsapat, akik a gyermeknevelést segítő és a szabad levegőre csábító eszközöket tervezett Gyálnak. A program célja a szülők és a kisgyermek közti nézeteltérések feloldása: a játszótéri civakodás, a hazaindulás körüli nehézségek, a szülőktől való elválás, az óvodába való reggeli ébredés, öltözés, csoportba kerülés. Megemelte a képviselő-testület a Gyáli Élet Program keretösszegét, ennek köszönhetően több eszköz jutott az óvodai, iskolai kezdőcsomagokba és a babacsomagba is.

A bemutatóból megtudhattunk, hogy az önkormányzat sikeresen pályázik út- és járdaépítésre. Idén a Zrínyi Miklós utca , az Árpád utca , a Temesvári utca, a Széchenyi utca, a Jókai Mór utca és a Kacsóh Pongrác utca újulhatott meg. Több gyalogátkelőhelyet alakítottak ki Gyálon, a Vecsési út-  Széchenyi utca kereszteződésében, illetőleg a Vasút utcánál. A városvezetés idén a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektetett, hiszen elindult a „Szedjük össze magunkat” kampány, amelynek része volt egy nagyszabású szemétszedési akció, illegális szemétlerakóhelyek felszámolása, Föld napi programok szervezése és a fenntartható életmóddal és a környezettudatos gondolkodással kapcsolatos ismeretterjesztő rovat elindítása a helyi médiában. Több új hulladékgyűjtő edényt is kihelyeztek városszerte. Idén is két alkalommal lehetősége volt a lakosságnak a nem használt gumiabroncsokat és elektronikai hulladékokat leadni, amelyet az önkormányzat finanszírozott. A városban két helyen is kialakítottak elektromos töltőállomást. Összesen 16 műanyag kupakgyűjtő edényzetet helyezett ki az önkormányzat a város különböző pontjaira. Befejeződik Gyál első kültéri kondi parkjának kivitelezése is. 2020 Jövőre befejezik a kisvállalkozói park megépítését, amely a Bem József és a Bartók Béla utca kereszteződésében helyezkedik el. A bérleti konstrukció nagy segítségét jelent a beköltöző cégeknek, hiszen nem kell nagy összeget területvásárlásra fordítani. Felújítják a Gyál vasútállomás épületét és a környezet is megszépül. Megtervezteti az önkormányzat a Víztorony és a Bartók iskola melletti parkot. A polgármester tájékoztatása szerint a volt rendőrőrs épületének helyén egy multifunkciós idősek otthonát építenek, amelynek terveinek elkészítését is 2020-ra datálják.

Zajmérést szeretnének végezni az M0-M5 autópálya mentén. 2020. január 1-től az önkormányzat átvállalja a 65 év felettiek szemétszállítási díját.  Bevezetik a gyáli általános iskolákban a KRESZ oktatást, fekvőrendőröket és további gyalogátkelőhelyeket alakítanak ki a köznevelési intézmények környezetében városszerte. A gyáli iskolakezdési programot kiterjesztik az 1-8 . osztályosok részére, amelynek köszönhetően minden gyáli általános iskolás ingyenesen kapja meg a tanszereket. A közmeghallgatáson felmerülő közérdekű kérdések

Egy helyi lakos véleménye szerint a választások tisztasága megkérdőjelezhető volt, értetlenségét fejezte ki a Vagyonnyilatkozat-tételi és Összeférhetetlenségi Bizottság feladatai és tagjainak díjazása miatt, és sérelmezte a lakókörnyezetében található lőtér működésélt, valamint az M0 autóút zajvédő falának hiányát. Rozgonyi Erik címzetes főjegyző válaszából kiderült, hogy helyben a választás a választási bizottságok munkájának köszönhetően a törvényeknek megfelelő módon zajlott le, a választáson és az azt követő napokban sem érkezett annak tisztaságát kétségbe vonó jelzés az illetékes szervekhez. A polgármester a feltett kérdésre azt válaszolta, hogy jövőre tervezik a zajmérést M0-M5-ös autópálya mentén. Egy másik lakos a zöldhulladék szállítás megkezdésének és befejezésének csúsztatását kérte, illetve felvetődött a szelektív gyűjtésre szolgáló edények gyakoribb ürítésének kérdése, amelyekre a polgármester azt ígérte, hogy utánajár a módosítás lehetőségének. Többen is megjegyezték, hogy a helyi egészségügy fejlesztése szükséges, mivel hosszú a várakozási idő egyes szakrendeléseknél, illetve nagy a zsúfoltság a laborvizsgálatoknál. A Városi Egészségügyi Központ vezetője, Dr. Molnár Andor tájékoztatta a jelenlévőket, hogy folyamatosan keresnek dolgozókat az intézménybe, de a jelenlegi munkaerőhiány a városban is megmutatkozik.

Az Eleven Gyál közössége megjegyezte, hogy korábban volt szó a Víztorony és a Bartók iskola melletti terület közösségi tervezéssel történő megtervezésére. Érdeklődtek, hogy mikorra várható és valóban lesz-e közösségi tervezés. A polgármester elmondta, hogy a tervező kiválasztására szolgáló pályázatot már kiírták, jövőre kezdődhet a közösségi tervezés.