2020. 09. 24.

Bemutatták a víztoronyhoz tervezett parkot

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Szeptember 23-án, este 18 órakor tartotta a közösségi házban Gyál Város Önkormányzata azt a fórumot, amelyre a víztorony melletti területen létrehozandó parkkal kapcsolatban várta a lakosságot észrevételeikkel és ötleteikkel.

Az eseményen a polgármesteri hivatal munkatársai, a terveket készítő Vár-kert Kft. munkatársai mellett önkormányzati képviselők, valamint Pápai Mihály polgármester és Nagy József Elek alpolgármester várták a lakosokat. A lakosság részéről igen csekély számban jelentek meg érdeklődők annak ellenére is, hogy az eseményről felhívás jelent meg az önkormányzat hivatalos lapjában, weboldalán, illetve facebook és instagram oldalán is.

A tervező Vár-kert Kft. munkatársa három tervjavaslatot mutatott be a jelenlévőknek. A tervezés során az alábbi szempontokat tartották szem előtt:

  • sportfunkciót és kikapcsolódási lehetőséget nyújtson,
  • a természetközeli, környezettudatos és gazdaságos parképítés és –fenntartás igénye,
  • olyan játszóterek kialakítása, melyek a térségben kiemelkedőek és meghatározóak, egyedi eszközökkel rendelkeznek,
  • fiatalabb generáció számára „kamaszpark”(10-14 évig), játéktér, találkozó terület, szabadidő eltöltésére alkalmas terület kialakítása,
  • helyiek minőségi időtöltésének helyszíne,
  • fiatalok számára közösségi tér létrehozása (padok, asztalok, minőségi utcabútorzat),
  • sportolni vágyók részére lehetőségek biztosítása,
  • jelentős zöldfelület építés, igényes járda kiépítése a park egész területén és parkvilágítás,
  • a környező lakóterület zajvédelmét teljes egészében növényzettel és terepalakítással kell megoldani, zajcsökkentést célzó többszintű növénytelepítéssel, a terület fásítással történő lehatárolásával,
  • parkolóhelyek kialakítása, esetleges forgalmi rend változás jelölésével.

Az új parkban a tervek szerint lesznek fitnesz eszközök, bébi játszótér, nagyobb gyerekek játszótere, süllyesztett gyepes rendezvénytér gyeppad lelátóval, nagy gyerekek játszótere, „Kismotoros” pálya, WC, ivókutak, szabadtéri tornaszerek idősebb korosztálynak, óriás sakk és malom játéktábla, beszélgető „sarok” asztalokkal, padokkal, futópálya kb. 200 m, gyepes „pihenőrét”, parkolók, szelektív hulladékgyűjtők. A tervek ismertetése után a lakosságnak is lehetősége volt kérdéseket feltenni, javaslatokat tenni.

AZ ELŐZETES PARK TERVEK MEGTEKINTHETŐEK ITT!

A megszólalások között volt, aki a parkolók, illetve szemetesek számára és kialakítására, elhelyezésére tett javaslatot, volt, aki a futókör hosszának növelését javasolta, illetve volt, aki azt szorgalmazta, hogy maradjon elegendő szabad hely a sárkányeregetéshez.

Az egyik lakos az illemhelyek illetve ivókutak elhelyezése felől érdeklődött. A tervező így elmondta, hogy mindhárom változatban terveztek automata WC-t úgy, hogy az  a legkisebbek játszóteréhez közel helyezkedjen el. Ivókutat a park északi és déli felébe is terveztek.

Egy hozzászóló afelől érdeklődött, hogy a költségek átláthatósága hogyan lesz biztosítva, illetve, hogy a korábbi lakossági ötletek hogyan lettek beépítve a most bemutatott tervekbe. A kérdezőnek Pápai Mihály polgármester válaszában elmondta, hogy a projekttel kapcsolatos minden szerződés megtekinthető, a korábbi ötletek közül pedig (épüljön Lidl, Aldi, illetve sportpálya) egyiket sem támogatja az önkormányzat az ott lakók nyugalmának biztosítása érdekében.

Arra a kérdésre, hogy hogyan folytatódik a tervezés folyamata, a polgármester elmondta, hogy az eseményen felvetett ötletek megvalósíthatóságát megvizsgálva és szem előtt tartva elkészítik a végleges tervet, majd pályázatot írnak ki a kivitelezésre.

Kérdés formájában megfogalmazta egy hozzászóló, hogy tervezi-e az önkormányzat egy hosszadalmas, akár évekig elhúzódó folyamatban kikérni az ott lakók véleményét, amire a polgármester azt válaszolta, hogy nem tartja indokoltnak évekig elnyújtani ezt a folyamatot, annál is inkább, mert az ott megjelent 6 emberen kívül többen nem kívántak részt venni a fórumon, így el kell fogadni a helyzetet, hogy csupán ennyi ott lakót érdekel a téma.

Felmerült a kérdés, hogy kutyát lehet-e a parkba vinni majd, erre a tervező elmondta, hogy nem szeretnének kutyákat beengedni.

A kérdések, észrevételek megválaszolása után a jelenlévőknek lehetőségük volt közelebbről is megtekinteni az elkészült három tervet.