2023. 09. 1.

Becsöngettek!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

859 óvodás, 1438 általános iskolás és 336 középiskolás gyermeknek kezdődött el ma a 2023/2024es tanítási/nevelési év városunkban.

A tanévkezdés mindig nagyobb anyagi kiadást jelent az óvodás és iskolás korú gyermeket nevelő családoknak, Gyál Város Önkormányzata viszont igyekszik enyhíteni a szülők terheit. 2020-tól a Gyáli Élet Program részeként minden gyáli általános iskolásnak, 1-8 osztályig ingyenesen biztosítja a tanszercsomagot, illetve az óvodakezdési csomagot az önkormányzat.

A 2017-ben bevezetett Gyáli Élet Program az országban egyedülálló támogatási rendszer, amelynek keretében az önkormányzat a születéstől az óvoda- és iskolakezdésen keresztül, figyelmet szentelve a középiskolásoknak és egyetemistáknak, a házasulandók programon át, egészen a „szépkorig” elkíséri a gyáli polgárokat. Ezen élet program része a Gyáli Óvodakezdési és Iskolakezdési Program. Az óvodás és iskolás csomagok tartalmát a gyáli pedagógusokkal egyeztetve állították össze.

A Gyáli Iskolakezdési Program a 2020/2021-es tanévtől kezdve az elsőtől nyolcadik osztályos tanulók szülei számára hatalmas segítséget jelent, hiszen minden gyermek ingyenesen megkapja azt a tanszercsomagot, amely a tanév során szükséges minden eszközt tartalmaz. Ezzel, és a kormány által biztosított ingyenes tankönyvcsomaggal együtt, jelentős mértékben csökkennek a családok iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai.

Gyál Város Önkormányzata az óvodakezdési csomagokra és az iskolai tanszercsomagokra összesen mintegy 44,4 millió forintot fordított, azonban a csomagokra jogosult családok ennél jóval nagyobb összeget takaríthattak meg, figyelembe véve a csomagok piaci értékét, ami magasabb, mint ahogy az önkormányzat beszerezte azokat. Az óvodai csomagokat Pápai Mihály polgármester, Nagy József Elek alpolgármester, valamint Lendvay-Kiss Anita, Erős József és Vinnai Tibor önkormányzati képviselő augusztusban adta át az ovisoknak, az iskolások pedig a tanévnyitón kapták meg a tanszercsomagokat.

A támogatásban nem csak a gyáli intézménybe járó gyermekek részesülnek, hanem azok is, akik nem gyáli intézménybe járnak, de gyáli állandó lakóhellyel rendelkeznek. Az ő tanszercsomagjaikat a polgármesteri hivatalban vehették át a jogosultak.

A városvezetés a gyáli középiskolásokról sem feledkezik meg, azok a diákok, akik a város egyetlen középiskolájában kezdik meg tanulmányaikat, ajándékcsomagot kapnak hasznos kiegészítőkkel, amelyek segítségükre válnak tanulmányaik során. Idén a középiskolát megkezdő gyáli diákok csomagja összesen 750.000 forintba került.

A 2023/2024es tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 1-jén kezdődik, és 2024. június 21-ig tart.

Ezen belül az első félév 2024. január 19-ig tart majd, az iskolák január 26-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről.

Az őszi szünet: október 28-tól november 5-ig, a téli szünet: december 22-től 2023. január 7-ig, a tavaszi szünet: 2023. március 28-tól április 7-ig tart.

Örömteli tanévkezdést kívánunk mindenkinek!