2019. 09. 2.

Becsengettek

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az gyáli óvodákban, iskolákban megkezdődött a 2019/2020-as nevelési, tanítási év. A jogszabály alapján a 2019/2020-as tanév szeptember 2-án, hétfőn kezdődik, és 2020. június 15-ig, hétfőig tart. A tanulóknak száznyolcvan napot kell iskolában tölteniük, a tanulmányaikat középfokú iskolákban végzőknek az utolsó tanítási nap 2020. április 30. Az első félév 2020. január 24-ig tart majd, az iskolák január 31-ig értesítik a diákokat és a szülőket a félévi eredményekről. A kormányrendelet szerint az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2019. október 25., a szünet utáni első tanítási nap november 4. A téli szünet előtt utoljára 2019. december 20-án kell iskolába menni, az első tanítási nap 2020. január 6-a. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8., a szünet utáni első iskolai nap pedig 2020. április 15.

A Gyáli Ady Endre Általános Iskolában vasárnap délután tartották az évnyitó ünnepséget, amelyen jelen volt Pápai Mihály polgármester is, aki köszöntötte az iskolásokat, a szülőket és a nevelő testület tagjait, majd az első osztályosoknak személyesen adta át azokat a tanszercsomagokat, melyeket Gyál Város Önkormányzata a Gyáli Élet Program részeként ingyenesen bocsát az iskolai tanulmányait megkezdő diákok rendelkezésére.

A Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában az első tanítási napon tartották az évnyitót, amelyen szintén részt vett a polgármester, aki itt is köszöntötte az első osztályos gyerekeket és szüleiket. Az iskolakezdési csomagot természetesen itt is megkapták az elsős lurkók, ahogy a Gyáli Zrínyi Miklós Általános Iskolában is, szintén az első tanítási napon Erős József alpolgármestertől.

Szeptembertől 938 férőhely várja a legkisebbeket a gyáli óvodákban. A folyamatos intézménybővítések eredményeként az önkormányzat által fenntartott óvodákban az elmúlt öt évben biztosan jutott hely annak, aki helyi lakosként kérte az ellátást. Az óvodakötelezettség továbbra is hároméves kortól kezdődik, az intézmények jelenlegi ismeretek szerint azokat a kicsiket is be tudják fogadni, akik 2019. szeptember 1. és december 31. között töltik be harmadik életévüket. Szeptemberben 179 új gyerek érkezett a gyáli óvodákba, januárig pedig további 63, így összesen 242 új gyerekre számíthatnak a nevelők a már óvodába járó 560 mellett. December 31-ével bezárólag várhatóan 802 fő kisgyermek óvodai nevelése zajlik városunk óvodáiban. A Gyáli Bóbita Bölcsőde összesen 99 fő gyerekkel kezdik meg az új gondozási évet közülük 30 fő kisgyermek idén megy először közösségbe. A beszoktatási időszak az elmúlt évekhez hasonlóan szeptembertől október végéig tart.

Az önkormányzat által fenntartott óvodákba újonnan beiratkozott gyerekeket Gyál Város Önkormányzata óvodakezdési csomaggal lepte meg, ezt az adott intézményben kapták meg.

A bölcsődékben és az óvodákban ingyenes étkeztetést kap az a gyermek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy tartósan beteg, illetve fogyatékos. Ugyanez vonatkozik arra is, aki olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, vagy ahol három vagy több gyermek van, illetve ahol a szülő nyilatkozata szerint az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem haladja meg 2019-ben a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát.

Az állami általános iskolákban ingyenes étkeztetést kapnak azok a tanulók, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek (ahol a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 38 475 forintot). Ötvenszázalékos térítésidíj-csökkentést lehet kérni, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem 57 ezer forint alatt van. (A kedvezményekről az érintett intézmények munkatársai is nyújtanak információt.) Az önkormányzat az intézmények részére idén nyáron 10 millió forint támogatást nyújtott.

Gyál Város Önkormányzata örömteli tanévet kíván minden gyáli diáknak!

Az évnyitókon készült fotók itt tekinthetik meg.