2023. 10. 11.

Az EpiPen, ingyenes az életmentő injekció használatáról tartanak oktatást

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az EpiPen injekció használatáról szervez oktatást Gyál Város Önkormányzata 2023. október 13. és 20. napjára a gyáli önkormányzati fenntartású gyermekintézmények, és a gyermekek által is sokat látogatott Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár dolgozói részére. Az előadásokon közel 40 fő vesz részt.

Az allergiás megbetegedés napjainkban népbetegségnek számít, azonban sokan nem is tudják magukról, hogy valamilyen túlérzékenységgel rendelkeznek. Súlyosabb allergiás reakció esetén az anafilaxiás sokk életveszélyes állapotot eredményez, akár halálhoz is vezethet. A város önkormányzati fenntartású intézményeiben az EpiPen injekció(k) beszerzése megtörtént, amellyel az életveszélyes állapot elhárítható.

Az Önkormányzat 2022 őszén az AllerGéniusz Egyesületet (a továbbiakban: Egyesület) kérte fel két előadás megtartására, akkor az előadásokon 60 fő vett részt. Az Egyesület az általa elindított program keretében a gyermekeket is érintő súlyos ételallergia által bekövetkező vészhelyzet elhárítására, az életmentésre, valamint az EpiPen eszköz helyes használatára tanította meg a résztvevőket. A tavalyi előadás résztvevői jelezték, hogy igény mutatkozik az ismeretek felelevenítésére, illetve olyan kollégák is szívesen részt vennének az oktatáson, akik tavaly valamilyen okból lemaradtak.

Az Egyesület áldozatos munkájának eredményeképpen 2023. szeptember 1-jétől a köznevelési törvénybe is beépítésre került, hogy a fokozott kockázatú allergiás megbetegedésben érintett gyermekek/tanulók kiemelt figyelmet érdemelnek, és számukra az esetlegesen szükségessé váló egészségügyi jellegű feladatok ellátását az intézményekben biztosítani szükséges. Ez az új szabályozás azt jelenti, hogy a diagnosztizált anafilaxiás (allergiás) gyermekek esetében az intézmény feladata az allergénminimalizált környezet kialakítása, és az, hogy az érintett gyermekkel foglalkozó pedagógusok, nevelők tudják, hogy mit kell tenniük baj esetén.

Fotó: LUCAS TRIEB / AFP