2018. 08. 20.

Augusztus 20: Barth Károly Gyál hetedik díszpolgára

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a magyar államalapítás, az állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is. Az 1990-es első szabad választások után megalakult Országgyűlés 1991. március 5-én a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé. A 2012. január 1-jén hatályba lépett alaptörvény is Magyarország hivatalos állami ünnepeként rögzíti augusztus 20-át.

IMG_3246
Barth Károly

Gyálon a tavaly felújított Szent István téren tartott városi rendezvényen részt vett Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, Erős József alpolgármester, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, városunk díszpolgára, számos intézményvezető és civil szervezeti vezető. A Gyál Városi Fúvószenekar előadásában, Schmidt József karnagy vezénylésével csendült fel a magyar nemzeti Himnusz, melyet követően Csomor Csilla színművész szavalatát hallhatták az egybegyűltek. Mint minden évben, ezúttal is Pápai Mihály polgármester mondta az ünnepi beszédet, melynek fő mondanivalója, hogy egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen. Utalva arra, hogy ha egy közös csapatot alkot a város, akkor sokkal több eredményt is tud felmutatni.

IMG_3151

IMG_3159

Az idei eseményen átadták a Gyál Díszpolgára Díjat, amelyet ezúttal Barth Károly képzőművész vehetett át Pápai Mihály és Erős Józseftől. A díj olyan személyeknek adományozható, akik valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével a településen, a megyében, országosan vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett, valamint a település javára végzett önzetlen áldozatvállalása továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.

diszpolgar

A díjazott a köztéri művészet részeként megjelenő köztéri műalkotások létrehozásával és településünk részére történő adományozásával, nagyban hozzájárult Gyál arculatának alakulásához. Barth Károly szobrászművész és feleségének alkotásai 2001-től jelentek meg a város terein. A legtöbb köztéri műalkotást a Barth Károly – Mezőfi Mózer Ilona szobrászművész házaspár ajándékozta a városnak, úgymint Kálvin János bronzból öntött mellszobrát, -mely a Kálvin teret díszíti-, Gr. Széchenyi István bronz mellszobrát 2004-ben Városi Egészségügyi Központ előtt, az Őzikéket 2006-ban a Tulipán óvodában, Arany János mellszobrát a Közösségi Ház előtt, az Ötvenhatos emlékművet a forradalom 50. évfordulóján a Szent István téren. Ady Endre bronzból öntött mellszobra 2008. április 25. óta áll a nevét viselő általános iskola felújított épülete előtt. Szintén a művészpár alkotása a nevét viselő általános iskolában található Zrínyi Miklós mellszobor.

Barth Károly a gyáli díszpolgárok sorában a hetedik kitüntetett, korábban Szüts Szabó Istvánné, dr. Nagy Árpád, Takaró Károly, Gyimesi István, Kovalik Józsefné, Pánczél Károly vehette át a város által alapított legrangosabb díjat.

IMG_3316

Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér, melyet Káposztássy Béla atya, valamint Gyimóthy Zsolt református lelkész szentelt. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége és jelképévé vált az államiság ünnepének. Az ünnepi műsor közreműködői a sokak által kedvelt Gyál Városi Fúvószenekar volt.

IMG_3270

IMG_3027

   Barth Károly méltatás

További fotók hamarosan…