2020. 08. 26.

Augusztus 19-én tartották Gyálon az államalapítás ünnepét

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Rendhagyó módon, augusztus 19-én került sor idén a Szent István ünnepe és a keresztény magyar államalapítás alkalmából rendezett városi megemlékezésre Gyálon, a templomtéren.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Pápai Mihály polgármester, aki beszédét a következő gondolatokkal zárta:

„Vannak, akik azt mondják, hogy Európa ma már egyre inkább veszni látszik, és jobban hasonlít Szent István-kori önmagára, mint valaha. A hitében megingott, önmaga okozta belső problémáival küszködő, belháborúktól félelemben tartott Európára. Ahol elvált egymástól a jog és az igazság, ahol az egyéni érdekek előtérbe tolakodnak a közösség elemi érdekeinek. Ahol az egyetértés helyett a széthúzás az úr.

Helyzetünket, szerepünk nagyszerűségét – sikerét vagy éppen kudarcát – ugyanaz határozza meg: képesek vagyunk-e megkapaszkodni, és visszatalálni önmagunkhoz, felismerjük-e a korhelyzetet, és bízunk-e a képességeinkben. Néha ehhez kell a legnagyobb bátorság: hinni önmagunkban, maradni, akik vagyunk, és nem feladni azt, ami a miénk.”

A kenyérszentelés szolgálatát Gyimóthy Zsolt református lelkipásztor és dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó látták el.

Az ünnepi műsor részeként Rékasi Károly színművész Wass Albert: Előhang és Vörösmarty Mihály: Szózat című versét adta elő. Fellépett a Gyáli Arany Gyermek Néptáncegyüttes és a Harmat Artúr Kórus.

A Kiváló Gyáli Sportoló díjak átadása a hagyományok szerint a születésnapi utcabál színpadán szokott megtörténni, azonban idén elmarad az a rendezvény, ezért az augusztus 19-ei ünnepség részeként adták át az elismeréseket.

Az idei díjazottaknak, Fleischer Dórának (karate) és Kovács Patriknak (labdarúgás) Pápai Mihály polgármester és Vinnai Tibor önkormányzati képviselő, az Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke adta át az elismerést. A díjazottakról külön cikkben írunk.

Az eseményen részt vett Nagy József Elek alpolgármester, Kovalik Józsefné városunk díszpolgára, önkormányzati képviselők, intézményvezetők, civil szervezetek vezetői is.