2017. 10. 25.

Átadták a felújított Gyáli Millenniumi Parkot – egy szebb, látványosabb nagyvárosi teret élvezhetnek a gyáliak

Facebookon
Twitteren
E-mailben

2017. október 25-én Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Erős József alpolgármester ünnepélyes keretek között adta át a felújított Gyáli Millenniumi Parkot.

A park minden részlete megújult, melynek köszönhetően egy szebb, látványosabb nagyvárosi teret élvezhetnek az odalátogatók. Gyál Város Önkormányzata mintegy 147 millió forint összegből újította meg a gyáliak körében népszerű parkot. Az eseményen beszédet mondott Dr. Szűcs Lajos, a térség országgyűlési képviselője, aki kiemelte a gyáli városvezetés példaértékű összefogását, valamint elismerő szavakkal illette Gyimes István nyugalmazott polgármester, Gyál díszpolgára, Pápai Mihály polgármester és Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Gyál díszpolgárának közös munkáját, akik évtizedeken át dolgoztak Gyál fejlődésén. Pápai Mihály polgármester köszönetét fejezte ki a projektben résztvevők munkájáért.

00011
Pápai Mihály polgármester
0016IMG_3015
Gyáli Millenniumi Park
0020IMG_3146
Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
0024IMG_3165
Gyimesi István nyugalmazott polgármester,Gyál díszpolgára, Erős József alpolgármester, Pánczél Károly országgyűlési képviselő, Gyál díszpolgára, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Pápai Mihály polgármester
00153
Pápai Mihály polgármester, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Erős József alpolgármester

Parkban kialakítottak sétányokat, padokat helyeztek el, megújult a közvilágítás, térfigyelő kamerarendszer hálózza át a pihenőligetekkel tarkított többhektáros park területét. A játszótér és a II. világháborús emlékmű eredeti állapotában megmaradt. Helyet kapott egy biodiverz madárbarát kert, melynek legfontosabb feladata, hogy speciálisan válogatott honos növényzetével táplálkozó és búvóhelyéül szolgáljon a kert madarainak. A környéken élő és fészkelő madarak a madárbarát kertrészletben elhelyezett padokról kényelmesen megfigyelhetők. A pihenőterek mellett árnyékot adó pergolák húzódnak előterében dekoratív cserje- és évelőkiültetésekből álló növénycsoportokkal. Az áttaposások megelőzése érdekében a park másodrendű útvonalait tipegőkövekkel rakták ki. A park bejáratánál meglévő parkoló térkő burkolatú sétányokkal újult meg, melynek köszönhetően 25 db autó tud a helyszínen parkolni. A gyáli gyermekek örömére a domb a munkálatok közben kikerülő földanyagokkal megemelték és kiszélesítették, így még jobban lehet majd szánkózni rajta télen. Fontos szempont volt, hogy a játszótér felé ne lehessen lecsúszni, és esetlegesen balesetet okozni, ezért a játszótér felőli domboldalon alacsony és középmagas cserjéket ültettek. Összességében 63 darab fa, 1032 darab félcserje, 11 400 m2 gyep, 8892 darab cserje és 15 darab madáretetőt helyeztek el a park területén. A környezettudatosság jegyében a parkban napelemes világítást alakítottak ki. A felújítás egyik legnagyobb előnye, hogy egy modern öntisztító illemhelyet alakítottak ki a játszóteret és a parkot használók legnagyobb örömére. Öntözőrendszer, biciklitároló, padok, ivókutak kerültek kialakításra.

Az átadáson a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek ünnepi hangversenyét hallhatta a közönség Tyukodi László karnagy vezetésével.

000320171020-133013-DSC_5939-Pano
Gyáli Millenniumi Park
000520171020-133355-DSC_5965-Pano
Gyáli Millenniumi Park

A park fejlesztése a jövőben is folytatódik, hiszen a parkban található sírokat a megfelelő módszerrel és engedélyekkel a későbbiek során felszámolják, áthelyezik az új temetőbe. Ezen kívül az Önkormányzat pályázott kültéri fitness gépek vásárlására, melynek köszönhetően kültéri edzőteret alakítanak ki, amely minden korosztály mozgásigényét kiszolgáló sportpálya lehet. Amennyiben pozitív elbírálásban részesül a pályázat, még a jövő évben kialakíthatják a fitnessparkot.

Az eseményen készült további fotók itt.