2017. 05. 19.

Átadták a a Védőnői Szolgálat épületét

Facebookon
Twitteren
E-mailben
2017. május 18-án Pápai Mihály, Gyál város polgármestere, Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Dr. Molnár Andor, a Városi Egészségügyi Központ vezetője ünnepélyes keretek között adták át a felújított Védőnői Szolgálat épületét.

A város egyik legfrekventáltabb pontján elhelyezkedő épület felújítása 78 millió forintos költségvetésből valósult meg, melyből 30 millió forint állami támogatás a Kormányzat jóvoltából. Gyál Város Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja Gyál lakói életminőségének folyamatos javítását. Az elmúlt években megújult a Városi Egészségügyi Központ épülete, nagy erőfeszítések árán kibővült a szakellátás, és jelentős fejlesztések történtek a védőnők informatikai eszközparkját illetően is. A számos fejlesztések mellett, idén a Védőnői Szolgálat épülete is teljes megújult.

Az eseményen Gyimóthy Zsolt nagytiszteletű lelkész megáldotta az új épületet, melyet követően Pápai Mihály polgármester átnyújtotta a létesítmény kulcsát Póti Erzsébetnek, a helyi védőnők vezetőjének.

20170518-143923-DSC_1701

20170518-143603-DSC_1694

Bízunk benne, hogy a helyiek örömmel veszik majd birtokba az új védőnői épületet, mely alkalmas lesz különböző programok megvalósítására is – mondta Pápai Mihály polgármester. Gyál elmúlt bő két évtizedes története egyértelműen a gyarapodás, a fejlődés, az újjáépítés jegyében telt, és telik ma is. A védőnői épület átadása Gyál fejlődésében meghatározó ünnepi pillanat, hiszen amellett, hogy egy új épületet avattak fel, egy nemes gesztusnak is eleget tehettek. Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott, hogy emléktáblát helyez el az új épület bejáratánál Duna Jánosné a településen végzett lelkiismeretes munkája tiszteletéül. Dunai Jánosné, született Hliva Mária a gyáli gyerekeket 1953-ig segítette világra, az akkor kialakuló település első bábaasszonyaként. Az emléktábla elhelyezésével Dunai Jánosné munkásságának és a településen valaha szolgálatot teljesítő szülésznők és védőnők felé kívánnak méltó emléket állítani.

 5 20170518-131421-DSC_1564 20170518-145716-DSC_1741

A beruházás során megduplázták az épület alapterületét, mely így mára 270,3 m2 alapterületű. Az épületet akadálymentesre tervezték, így a mozgássérültek, mozgáskorlátozottak számára is biztonságosan megközelíthető. Az létesítményben két komplex tanácsadó helyiséget, mosdót, pelenkázót, szoptató helyiséget, egy közös váróhelyiséget, valamint négy irodahelyiséget alakítottak ki. A tervezés során fontosnak tartották, hogy a szülők és gyermekeik a lehető legkomfortosabban érezzék magukat az épületben, ezért úgynevezett fedett előteret alakítottak ki a babakocsik tárolására, mely esős időben igen hasznosnak bizonyulhat. Minden helyiség füst és tűz érzékelőket kapott, biztosítva az esetleges gyors riasztást.  A régi épület egyik nagy hátránya volt, hogy közvetlenül az épület mellett volt megoldott a parkolás, azonban a felújítás során erre is gondoltak. Közvetlenül az épület mellett, több gépjármű parkolása is biztosított. Az építmény körüli terület új arculatot kapott a térburkolást és füvesítést illetően. Az ingatlant a környezettudatosság jegyében tervezték, az intézmény energiaszükségletének egy részét megújuló energiaforrások, napelem biztosítja, valamint a fűtés is korszerűsített, kondenzációs kazán került kialakításra. Az épület kivitelezési ideje mint egy hat hónapot foglalt magába, melynek keretében egy új „egészségügyi központ” került kialakításra, ahol a védőnői tevékenység magasabb szintű ellátása valósulhat meg. 2

Az eseményen a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és a Gyáli Liliom Óvoda három csoportjának színvonalas műsorát élvezhették a résztvevők.

20170518-142904-DSC_1652

Fotók: Börcsök Kata Az eseményen készült képeket ide kattintva tekinthetik meg.