2018. 02. 2.

Állattartók figyelem! Jó gazdája vagyok e kedvencemnek?

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Tudnunk kell, hogy a felelős állattartás sok egymásra épülő gondoskodás és figyelmességből tevődik össze. Ne elégedjünk meg azzal, hogy háziállatunk gazdái vagyunk, legyünk „Jó gazdák”!

Mit is takar a jó gazda fogalma?  „1998. évi XXVIII. törvény, az állatok védelméről és kíméletéről” szóló törvényből kiragadva,  3. § E törvény alkalmazásában:

  1. jó gazda gondossága: az az emberi tevékenység, amely arra irányul, hogy az állat számára olyan életkörülményeket biztosítson, amely az annak fajára, fajtájára és nemére, korára jellemző fizikai, élettani, tenyésztési és etológiai sajátosságainak, egészségi állapotának megfelel, tartási, takarmányozási igényeit kielégíti (elhelyezés, táplálás, gyógykezelés, tisztán tartás, nyugalom, gondozás, kiképzés, nevelés, felügyelet);

Egyszerűnek hangzik, de ha átgondoljuk felelős és jó gazdának lenni nem is olyan könnyű dolog.

Az állat, minden esetben felügyeletre, ellátásra, segítségre szorul. Megbetegedhet, lehetnek neki is jó, és rosszabb napjai, amit nekünk tudni kell megfelelően kezelni. Ezen kihívásokra való törekvés és megvalósítása takarja a jó gazda fogalmát!

Minden élőlénynek vannak élettani szükségletei, és belegondolván, hogy mire is van házi kedvencünknek szüksége, arra a következtetésre juthatunk, hogy alapjaiban hasonlít sajátunkéra.

A megfelelő elhelyezés és tartás:

Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell, az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását”

Az állat igényeinek megfelelő mozgástér biztosítása kiemelten fontos és megkövetelendő a kutyatartás során! Az állat, tartós kikötése, vagy állandó kennelben tartása nem csak a törvényben előírtak megszegése, hanem az állat szocializációs, egészségügyi károsodásához is vezethet! Az állatot megfosztjuk a lehetőségtől, hogy beilleszkedjen környezetébe, az emberi és fajtársi környezetbe és a nem megfelelő mozgástértől való megfosztás, akár szervi elváltozásokhoz, egészségügyi károsodáshoz vezethet.

Biztosítsuk kutyánk számára a rendszeres és megfelelő társas élet lehetőségét velünk, emberekkel és fajtársaikkal. Legyünk „Jó gazdák” és kedvencünk meghálálja!

A következő kiadványban az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről fogunk írni.

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Kurucz-Szigetvári Szonja, telefon: 06-29/540-952).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Smiatek Anikó

elnök

Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál