2018. 01. 12.

Állattartók figyelem! A felelős állattartás aranyszabályai

Facebookon
Twitteren
E-mailben

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azértamit megszelídítettél.“ Antoine de Saint-Exupéry

Az Országgyűlés, annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége, valamint azért, hogy Magyarország tevékeny módon részt vállaljon az állatok védelme és kíméletében megalkotta a 1998. évi XXVIII. törvényt az állatok védelméről és kíméletéről.

Az elmúlt évek és legfőképp az elmúlt hónapok tapasztalatai miatt Gyál Város Önkormányzata és a gyáli Bundás Barát Állatvédő Egyesület közös összefogással kampányt indít a kutyák, illetve egyéb állatok védelmére. Ismeretterjesztő cikksorozatunkkal, első sorban a háziállatok tartására vonatkozóan, a törvényben leírtak egy-egy részét kiemelve informáljuk a lakosságot a helyes állattartásról, a törvény megszegésének következményeiről, valamint a lehetőségekről.

Első körben ajánljuk a lakosság figyelmébe az állat tartásának általános szabályaiból kiemelt pontokat:

  • Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.
  • Az állat életfeltételeinek kialakításánál tekintettel kell lenni korára, nemére és élettani állapotára. Biztosítani kell, az egymásra veszélyt jelentő, egymást nyugtalanító állatok elkülönített tartását.
  • Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről.
  • Az állattartó gondoskodni köteles az állat megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, szakszerű gondozásáról, szökésének megakadályozásáról.
  • Még az ideiglenesen megkötve tartott vagy mozgásában egyéb módon korlátozott állat számára is biztosítani kell a zavartalan pihenés és a sérülésmentes mozgás lehetőségét.
  • A szabadban tartott állatok számára – azok természetes viselkedését is figyelembe véve – biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.
  • Az állandóan zárt körülmények között tartott állat számára az állattartó köteles az állat szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgásteret biztosítani.
  • A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről köteles eltávolítani.

 

A következő cikkünkben a jó gazda fogalmáról és az állatok élettani szükségleteiről fogunk írni.

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Kurucz-Szigetvári Szonja, telefon: 06-29/540-952).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.