2019. 08. 21.

Adófizetési határidő közeleg

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Közelít a második félévi adókötelezettségek befizetésének határideje. Az idei évben a második félévi építményadó, iparűzési adó, gépjárműadó kötelezettségeiket 2019. szeptember 16. napjáig kell teljesíteniük. A fenti befizetési határidő be nem tartása esetén a kiegyenlítés napjáig késedelmi pótlék kerül megállapításra. A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének háromszázhatvanötöd része, jelenleg 5,9 %/év. Az idei év február végén megküldött adószámla kivonatokhoz minden magánszemély adózó esetében mellékeltük a második félévi kötelezettségek teljesítéséhez szükséges készpénzátutalási megbízásokat, csekkeket. (A csekkeken feltüntetésre kerültek a befizetési határidők is.)

Az egyéni vállalkozók (azok is, akik az adószámla kivonat készítésének időpontjában nyilvántartásunkban vállalkozóként szerepeltek, de esetleg már  magánszemélyekké váltak időközben), valamint a vállalkozások (pl. Kft-ék, Bt-ék, stb) az előbbiekben említett adószámla kivonatukat elektronikus úton kapták meg, a vállalkozások cégkapus, míg az egyéni vállalkozók ügyfélkapus tárhelyükre. Az egyéni vállalkozók esetében, akik nem rendelkeznek bankszámlával, és nem áll rendelkezésükre készpénzátutalási megbízás a második félévi kötelezettségek pénzügyi teljesítéséhez, szíveskedjenek befáradni az Adócsoporthoz, ahol biztosítjuk a befizetéshez szükséges csekkeket.

Évközi változások esetében (pl. gépjármű évközi vásárlása esetén) az adózók határozatban értesültek adófizetési kötelezettségükről. A határozatok mellékleteként – magánszemélyeknél – megküldtük a befizetés teljesítéséhez szükséges csekkeket. Bankszámlanyitásra kötelezett adózóinknak továbbra is banki átutalással kell eleget tenni adófizetési kötelezettségeiknek. Tájékoztatjuk Önöket, hogy magánszemélyek is teljesíthetik befizetéseiket banki átutalással, ez esetben az átutalási megbízás közlemény rovatában az értesítőn megtalálható befizető azonosító számot fel kell tüntetni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy Hivatalunk további fizetési értesítőt, a törvényi előírásoknak megfelelően, az előző évekhez hasonlóan, október 31. napjáig küld, a hátralékkal, illetve túlfizetéssel rendelkező adózók esetében.

 Kérjük Önöket, amennyiben a második félévi teljesítéshez szükséges készpénzátutalási megbízásaik nem állnak rendelkezésre, úgy jelezzék azt a 06 (29) 540-930-as központi számon, illetve személyesen a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjánál, ügyfélfogadási időben.

Ügyfélfogadási idő:

                hétfő:                     12,30-15,30

                szerda:                   12,30-17,45

                csütörtök:             08,00-12,00

 

 Gyáli Polgármesteri Hivatal

Pénzügyi és Adó Iroda