2018. 12. 21.

A szilveszter veszélye kedvenceinkre

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az év végét mindenki örömmel várja, hiszen a szilveszter általában az önfeledt szórakozásról szól. Kedvenceink számára azonban ez az időszak inkább tűnik rémálomnak, ezért most a rájuk leselkedő veszélyekre és azok megelőzésére szeretnénk felhívni a gazdik figyelmét.

Szilveszterkor sokszor még nekünk, embereknek is hangos és nem egyszer ijesztő a felrobbanó tűzijátékok hangja. Képzeljük akkor el, hogy mit érezhetnek kedvenceink, akiknek hallása sokkal élesebb, kifinomultabb. Számukra a mi szilveszteri mulatságunk olyan érzés, mintha mi egy háborús övezetben találnánk magunkat gránátrobbanások közepette.

A legtöbb cica és kutya halálra rémül a tűzijáték hangjától, olyan mértékben képesek pánikba esni, hogy környezetüket nem is érzékelve menekülni kezdenek. Az ilyen eszeveszett menekülés során nagyon sokszor megsérülnek, balesetet szenvednek vagy képesek olyan messzire elmenekülni otthonuktól, hogy nem találnak haza. Sokuknak sajnos ez a menekülés halálos kimenetellel végződik.

Az elsődleges feladatunk tehát kedvenceink szökésének megakadályozása. A legjobb természetesen az, ha otthon maradunk velük és beengedjük őket a házba (akkor is, ha egyébként kinti kutyáról vagy cicáról van szó). A házból nem tudnak kiszökni és a gazdi jelenléte is nyugtató hatással van rájuk. Amennyiben valamilyen oknál fogva nem tudjuk beengedni őket a házba, akkor biztosítsunk számukra SZÖKÉSBIZTOS búvóhelyet.

Másik fontos feladatunk, hogy ha kedvencünkről tudjuk, hogy nagyon retteg, érdemes már szilveszter előtt beszerezni számára valamilyen nyugtatót. Minden esetben állatorvossal írassuk fel vagy kérjük ki a tanácsát, az emberi gyógyszerek nem jók az állatoknak!

Készüljünk fel arra is, hogy ha minden óvintézkedés ellenére esetleg mégsem tudtuk megakadályozni kedvencünk szökését. Ekkor a keresésére kell indulnunk, illetve segítséget kell kérni a keresésében. Abban, hogy az elmenekült állatok megtalálásuk esetén mihamarabb hazakerülhessenek, nagy segítséget nyújt, ha chippeltetjük kutyánkat, cicánkat. A chip beültetése 2013. óta a kutyáknál egyébként is kötelező, de ha esetleg valaki eddig mégsem tette meg, szilveszter előtt mindenképpen szánja rá magát. Hasznos lehet a biléta alkalmazása telefonszámunkkal.

Tájékozódjunk a lakóhelyünk közelében lévő állatmentő szervezetek elérhetőségéről. Ezek a szervezetek a legtöbbször tartanak szilveszteri ügyeletet és segítenek a gondatlan gazdák elmenekült állatainak hazajuttatásában. Gyálon keresse a Bundás Barát Állatvédő Egyesületet.

Mindazonáltal a legfontosabb feladatra ismét szeretném felhívni a figyelmet: VIGYÁZZUNK kedvenceinkre, előzzük meg, hogy félelmükben elszökjenek!

Nem megfelelő állattartási körülmények bejelentése: Gyáli Polgármesteri Hivatal (Wolf Dániel,  telefon: 06-29/544-124, E-mail: wolf.daniel@gyal.hu).

Kóborló ebekkel kapcsolatos szabálysértések bejelentése: Gyáli Járási Hivatal (Prátpál-Horváth Mónika, telefon: 06-29/540-964).

Gyepmester elérhetősége: 06-70/334-6094 (Hétfőtől – Péntekig 7.30- 15.30).

Gyáli gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák örökbefogadási lehetősége: Gyál Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (Huszár Éva, Telefon: 06-29/340-134, weboldal: http://varosuzemeltetes-gyal.hu/egyeb-szolgaltatasok/gazdikereso ).

Szegény körülmények között élő, háziállatot tartó családok segítése: Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál, telefon: 06-70/205-6552.

Szerk: Smiatek Anikó, a Bundás Barát Állatvédő Egyesület Gyál elnöke