2023. 10. 24.

A szabadság napjára emlékeztünk

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 67. évfordulójára emlékezett Gyál október 23-án, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár színháztermében. Ünnepi beszédet mondott dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, aki beszédében kiemelte:

“Bár 1956-ban vesztettünk, mégsincs okunk szégyenkezni. Az, hogy az ország számos pontján emlékezünk, segíti életben tartani igazunkat. Ma a világban léteznek olyan tankönyvek, amelyek azt állítják, hogy az 56-os magyar szabadságharc résztvevői lázadó radikálisok és fasiszták voltak. Ezek a rágalmak méltatlanok, s hogy ezt bizonyítsuk, igen is beszélnünk kell 56-ról, hogy a hamis téveszmék soha ne nyerhessenek teret a világban. Egy nemzet számára az emlékezet és az összefogás a kulcs, mellyel képes az őt fenyegető erőszak bármelyik formája – legyen az szellemi, lelki, vagy fizikai – ellen védekezni. Azzal, hogy emlékezünk elődeink tetteire, nem csak az ő személyük előtt rójuk le tiszteletünket, hanem tovább is adjuk ezt a példát a minket követő generációknak. Fontos, hogy észben tartsuk, gyakoroljuk és megtanítsuk gyermekeinknek, hogy az összefogás az egymás támogatása képes egy a nemzete számára boldogabb jövő megteremtésére. A világban jelenleg is zajló számtalan fegyveres konfliktus közepette tiszta szívvel kívánom, hogy a háborúk szűnjenek meg, és mindenki a béke irányába forduljon. A nemzeteknek rá kell ébredniük, hogy csakis az egymás kölcsönös tiszteletén alapuló párbeszéd biztosítja mindannyiunk fennmaradását. Mi magyarok igyekszünk mindent megtenni, hogy a világ különböző pontjain zajló háborúk véget érjenek. A békéért és a magyar emberek biztonságáért, jólétéért dolgozunk, miközben menedéket is biztosítunk mindazoknak, akik a háborúk elől menekülnek. Az 56-os eseményeken résztvevő és az azt átvészelő honfitársainktól vett példát követve kérem minden honfitársamat, hogy az egységünket megtartva és hagyományainkat ápolva, közös erővel nézzünk szembe jövőnk kihívásaival.”

A műsorban közreműködött Ivancsics Ilona színművésznő.

A megemlékezés első részét az Érdi SZC Eötvös József Technikum tanulóinak műsora zárta. Ezt követően az ünneplők a hagyományok szerint fáklyákkal vonultak a Templom térre, s elhelyezték koszorúikat az 1956-os emlékműnél, Barth Károly szobrászművész, Gyál díszpolgárának alkotásánál.

A rendezvényen részt vett dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Pápai Mihály polgármester, Nagy József Elek alpolgármester, Gyimesi István nyugalmazott polgármester, városunk díszpolgára, Kovalik Józsefné és Karikás Pál Péter városunk díszpolgárai, Rozgonyi Erik címzetes főjegyző, önkormányzati képviselők, civil szervezetek-, valamint intézmények vezetői.