2023. 12. 4.

A minimálbéremeléssel nő a személyi adókedvezmény összege

Facebookon
Twitteren
E-mailben

2023. november 20. napján a Magyar Közlönyben megjelent a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet, amely szerint 2023. december 1-től a minimálbér 15%-kal, bruttó 266 800 forintra-, míg a garantált bérminimum pedig 10%-kal, bruttó 326 000 forintra emelkedik. A minimálbér összege alapján meghatározott személyi adókedvezmény 2024. január 1-jétől emelkedik.

Személyi adókedvezmény

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szjatv.) 29/E. §-a szerint „a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját személyi kedvezménnyel csökkenti. A kedvezmény az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII.29.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Kr.) sorolja fel azokat a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket, melyekkel, ha valaki együtt él, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére az Szjatv. alapján, továbbá jogosult az a személy, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Nem feltétlenül kell viszont a legsúlyosabb problémákra gondolni. A Kr. összesen 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adóalapkedvezmény, melyeket a leleteik és a betegségek BNO kódja alapján a betegek is azonosíthatnak. A kedvezmény például a laktózintolerancia, a cukorbetegség egyes esetei, vagy a cöliákia esetén is jár, így mindent egybevetve akár az ország lakosságának 35 százaléka is érintett lehet.

A kedvezmény összege

Az adóalapkedvezmény a minimálbér egyharmadának 15 százaléka száz forintra kerekítve. A minimálbér egyharmadának – 88 933,33 forintnak – a 15%-a, azaz 13.300 forint. Ebben az évben 159 600 forint is megspórolható az adóból. Ráadásul, ha valaki sosem igényelte még a kedvezményt, viszont a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ugyanis az adókedvezményre feljogosító betegségekben szenvedők a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesíthetik.

forrás: https://aosz.hu/a-minimalberemelessel-no-a-gyod-osszege-is/