2018. 01. 22.

A magyar kultúra napját ünnepeltük – kiosztották a Közművelődési Díjat

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Felsorolni is hosszadalmas lenne azokat a kulturális értékeket, amiket Magyarország a világnak adott, hiszen világhírű építészeinkre, képzőművészeinkre, színészeinkre, feltalálóinkra, vagy éppen sportolóinkra méltán lehetünk büszkék, mi, magyarok. 1989 óta ünnepeljük január 22-én a magyar kultúra napját. Sokéves hagyomány Gyálon, hogy ezen a napon városi ünnepség keretében tisztelgünk a magyar kultúra előtt az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban. Az idei ünnepségen Nagy József Elek, Gyál Város Önkormányzata Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke mondott beszédet, melyet követően Pápai Mihály polgármesterrel átadták a Közművelődési Díjat, amit a hagyományok szerint minden évben ezen a napon adnak át. Idén Németh Marina, a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola hegedűtanára vehette át a kitüntetést.

IMG_1152

Németh Marina 2000-től tanít Gyálon, a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskolában (korábban Kodály Zoltán Zeneiskola). Tevékenysége igen szerteágazó. Elsődleges feladata természetesen a tanítás-nevelés. Növendékeit differenciáltan oktatja, igazodva képességeikhez, szorgalmukhoz, lelki alkatukhoz. Tanítványai folyamatos szereplői növendékhangversenyeinknek, kiemelt koncertjeinknek, általános iskolai és óvodai ünnepségeknek, városi szintű rendezvényeknek. Jellemzően több kamarazenei csoportot is működtet, hogy növendékei minél nagyobb számban vehessenek részt a zenélés magasabb szintjében, az együtt muzsikálásban. Mindig számítani lehet közreműködésükre, akár önálló műsorszámokkal, akár más hangszeresekkel vagy a kórussal történő együttműködés keretében.

Hegedűt tanulni nem könnyű. Sok kitartás kell az eredményhez, ezért mindig vannak, akik útközben feladják. Marina tanári sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt 8 évben tanszakáról 10 fő tett művészeti alapvizsgát (ez részükről 6-8 év hegedűtanulást jelent), 2013 óta pedig 3 növendéke eljutott a művészeti záróvizsgáig is (ami 10-12 év után tehető le). Őket tehát hosszú-hosszú évekre motiválni tudta ehhez a küzdelmes kihíváshoz. Az átlagnál tehetségesebb növedékeivel külön is foglalkozik, aki zenei pályára készül, minden segítséget megkap tőle: a többlet órákon kívül versenyeztetést, felkészítő táborban való részvételt, a felvételi meghallgatásokon való támogatást. Bartók Béla tiszteletére hegedű-duó versenyt szervezett. Nem csak növendékeit szerepelteti, tanári hangversenyeinken maga is rendszeresen kiáll a közönség elé. Hosszú éveken át tanszakvezetőként is segítette intézményünk munkáját. 2010. és 2017. között 4 növendéke részesült Közművelődési Díjban (Bugja Tímea, Német Klára, Pardi Kitti, Vajda Viktória), ez is jelzi, hogy tanítványain keresztül milyen tevékeny részt vállal Gyál kulturális életének fellendítésében.

 IMG_1196

Az ünnepséget a méltán híres Hegedős Együttes nagysikerű koncertje zárta.