2023. 10. 10.

A háztartási használatra szolgáló kutak engedélyeztetéséről

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény idén nyáron elfogadott módosítása alapján 2024. januárjától ún. „kútamnesztia” lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak automatikusan szabályosnak minősülnek, továbbá a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettség is megszűnik a háztartási, a kerti és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítéséhez, feltéve, ha a kút

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert,
  • nem érinti az első vízzáró réteget,
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgál,
  • vízkészletvédelmi szempontból nem védendő területen található.

A törvény megkülönbözteti a vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken fúrt kutakat, illetve a vízkészletvédelmi szempontból kockázatot nem jelentő területeket is. Ennek alapja a vízkészletvédelmi szempontból védendő területek országtérképe, mely megtalálható az alábbi oldalon, ahol helyrajzi szám, és cím alapján is lehet keresni: http://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/.

Fontos, hogy a védendő területen fúrt, fenti feltételeknek megfelelő, háztartási használatra szolgáló kutak továbbra is csak a vízügyi hatóságnak való bejelentéssel létesíthetők, üzemeltethetők és szüntethetők meg. Vízügyi hatóság 2024. január 1-től a kút helye szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság. Mezőgazdasági célú kút létesítése esetén 2024. január 1-től a Nemzeti Földügyi Központ felé kell bejelenteni a kockázatmentes területen létesítendő, fenti feltételeknek megfelelő kutakat, míg védendő területen engedélyezési eljárást kell lefolytatni náluk.

Az országtérkép az elmúlt napokban jelent meg, mely alapján Gyál településen védendő terület a Víztorony környékén található, két kút kapcsán, mely kutak – használaton kívüliségük okán – jogszerű megszüntetése folyamatban van, éppen ezért ezen terület védendő besorolásában is változás várható.

Fentiek miatt javasoljuk az érintett ingatlan és kúttulajdonosoknak, hogy figyeljék tájékoztatásainkat vagy érdeklődjenek közvetlenül kolléganőnknél a kurucz-szigetvari.szonja@gyal.hu vagy a 29/ 540-968 elérhetőségek valamelyikén.

Gyáli Polgármesteri Hivatal