2024. 08. 21.

Dr. Kindlovits Mária városunk legújabb díszpolgára

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Gyál város augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén ismét méltó módon emlékezett meg Szent István király örökségéről. Az ünnepség helyszíne a Szent István tér volt, ahol a helyi lakosság, intézményvezetők, önkormányzati képviselők, valamint a város vezető tisztségviselői és díszpolgárai gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek.

Ünnepi beszédet Pápai Mihály, Gyál város polgármestere mondott. Beszédében hangsúlyozta Szent István király jelentőségét, aki szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és kiemelte a közösség erejét, amelyre napjainkban is szükség van.

Az ünnepi program közreműködői voltak: Egyházi Géza színész,énekes előadóművész, a Gyál Városi Fúvószenekar valamint a Pörög a Gyáli Szoknya egyesület.

Az ünnepség kiemelkedő pillanata volt a Gyál díszpolgára kitüntető cím átadása, amelyet idén Dr. Kindlovits Mária nyugalmazott házi gyermekorvos vehetett át. Dr. Kindlovits Mária több évtizedes áldozatos munkájával vívta ki a város elismerését, és számtalan gyáli polgár szeretetét, megbecsülését. Szívből gratulálunk az elismerő címhez!

Dr. Kindlovits Mária 1967-ben végezte el tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1967-1977 között a Szolnok Megyei Kórház Gyermek Osztályán dolgozott. 1971-ben Csecsemő és gyermekgyógyász szakvizsgát szerzett. 1977-ben a Szolnok Megyei Tanács Egészségügyi Osztály anya-gyermekvédelmi főorvosa volt. 1978. február 1. napján kezdte munkáját Gyálon. 1980-ig egyedüli gyáli gyermek háziorvosként látta el a gyáli gyermekeket. Az eltelt 2 év alatt megkezdte a gyermekellátás bővítésének megszervezését. 1980-tól már két gyermekorvos dolgozott a mindösszesen 6 m2 méretű orvosi rendelőben. A további orvosi létszámbővítést azonban csak új rendelőhelyiség megteremtése tette lehetővé, így megkezdődött a rendelői szolgálati lakás rendelővé alakítása. Az átalakítási munkálatokhoz számos engedély beszerzése volt szükséges. Az átépítéshez a tanács részéről csupán a műszaki irányítás, valamint az építőanyag állt rendelkezésre. Az átépítés fizikai megvalósítása a közösség szakembereinek és szülőinek hétvégente végzett társadalmi munkájának köszönhető. Az egy évig tartó társadalmi munka megszervezése, irányítása és összefogása dr. Kindlovits Mária nevéhez köthető, melyet rendkívüli lelkesedéssel végzett az egész heti megfeszített orvosi munkája mellett. 1985-ben szakmai munkája elismeréseként az Egészségügyi Miniszter „Kiváló munkáért”, a Gyáli Tanács vezetése „Érdemes Társadalmi munkás” kitüntetésben részesítette. 1990-ben megalapította az Uszoda Alapítványt, melynek keretében több mint 4 millió forint gyűlt össze, amelyet felajánlottak az új uszoda javára. 1991-ben vehette át a „Gyálért Alapítvány” díjat. 1992-től a Dabasi ÁNTSZ gyermekgyógyász szakfőorvosa. 1994-ben megszerezte az Iskolaegészségtan-ifjúságvédelem szakvizsgát. 1996-tól a Magyar Orvosi Kamara dabasi szervezetének alelnöke. Munkatársai, betegei és a szülők munkáját elismerték, személyét kedvelik és tisztelik. A gyermekellátásban dolgozók között a kollegialitás szellemében megvalósuló együttműködés, segítőkész kapcsolat kialakítása és annak fenntartása nagymértékben köszönhető neki. Vezetői munkáját jellemezte a jogszabályok és pályázatok folyamatos figyelemmel kísérése és az érdekérvényesítés. 2004-ben, majd 2018-ban „Dr. Pusztai Lajos Emlékdíj” kitüntetésben részesült, melyet Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete adományozott részére. 2018. május 1. napjától nyugdíjba vonult.

A kenyérszentelés ünnepi szolgálatát Dr. Káposztássy Béla plébániai kormányzó látta el. Az új kenyér megszentelése és megáldása a hagyományokhoz híven zajlott, amely méltó lezárása volt a városi ünnepségnek. Az új kenyér megszegését Pápai Mihály polgármester és Nagy József Elek alpolgármester végezték.

Az eseményen résztvevők mindannyian gazdagabbak lettek az ünnep emlékével, amely erősítette a közösségi összetartozás érzését, és emlékeztette őket a múlt tiszteletére, valamint a jövőbe vetett hit fontosságára.