2024. 06. 18.

Idén se feledkezzenek meg a parlagfű elleni védekezésről!

Facebookon
Twitteren
E-mailben

A parlagfű gazdasági és közegészségügyi szempontból is a legjelentősebb gyomok közé tartozik. A parlagfű-mentesítés közös ügyünk, de elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve az ingatlan használójának törvénybe foglalt kötelezettsége. A Fővárosi és a Pest Vármegyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatóságai és a jegyzők minden évben helyszíni ellenőrzést tartanak ezen kötelezettség betartatása érdekében.

A parlagfüves területek ellenőrzései idén is május 13-án kezdődtek meg. A vonatkozó törvény szerint a parlagfű elleni védekezést kell elrendelni, amennyiben a földhasználó nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének.

Tehát a hatósági intézkedés (közérdekű védekezés, bírság kiszabása) akkor következik be, amennyiben az érintett terület földhasználója elmulasztja védekezési kötelezettségét.

Az NTO kultúrnövény károsodásával együtt járó közérdekű védekezést csak abban az esetben rendeli el, ha a virágbimbós parlagfű borítottság a 30 százalékot meghaladja.

A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjed. A parlagfű elleni védekezés elmulasztása a bírság megfizetésén túl, a közérdekű védekezéssel kapcsolatos költségek megtérítésére is kötelez. A költség köztartozásnak minősül. A közérdekű védekezés elrendelése után minden esetben növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül.

Külterületen a földhivatali mezőgazdászok a parlagfüves területekről jegyzőkönyvet vesznek fel és a Parlagű Információs Rendszeren keresztül a Pest Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztály Növény- és Talajvédelmi osztálya (a továbbiakban: NTO) részére továbbítják azt ügyintézésre. Amennyiben a jegyzőkönyv alapján a területen a parlagfű száras-leveles állapotban van, az NTO felhívhatja az ingatlan használójának figyelmét a jogszabályi kötelezettségének teljesítésére az eljárás megindítását mellőzve, de a virágbimbó kialakulását követően már eljárást indít és közérdekű védekezést rendel el.

A parlagfű-mentesítés közös ügyünk, ezért a felelősségteljes és jogszabálykövető magatartás mindannyiunk érdeke! További információt a parlagfű-mentesítésről az ezen a linken elérhető dokumentumban találnak.