2018. 01. 11.

99 liter vért adtak 2017-ben a gyáliak

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Idén is lesz véradás Gyálon

A Magyar Vöröskereszt éves szinten 11–13 ezer véradóeseményt szervez országszerte, és Gyálon is negyedévente lehetőséget biztosítanak arra, hogy aki segíteni szeretne, itt helyben megtehesse. A véradásoknak városunkban a közösségi ház szokott helyszínt biztosítani. A tavalyi évben 4 ilyen alkalomra került sor, amelyeken összesen 220-an vettek részt, 99 liter vérrel segítve a rászorulókat, ezzel mintegy 660 életet mentettek meg.

Hidvégi Balázs, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének területileg illetékes vezetője elmondta: „Az előző évekhez képest két éve változott nagyot a gyáli véradások tendenciája, ugyanis az előző évek 30 körüli megjelent donorszáma 60  körüli megjelent donorszámra emelkedett véradásonként, ami kiemelkedő szám területi szinten. Reméljük, hogy ez az emelkedő tendencia megmarad a jövőben is.”

2018-ban ismét 4 alkalommal tartanak véradást Gyálon, az Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtárban (Gyál, Kőrösi út 118-120.), melyek időpontjai:

 • Március 26. 13.00-18.00 óra
 • Június 12. 13.00-18.00 óra
 • Szeptember 05. 13.00-18.00 óra
 • December 14. 13.00-18.00 óra

Mit kell tudni a véradásról?

 Ki adhat vért?

A Magyar Vöröskeresztnek naponta mintegy 1800 véradót kell toboroznia, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Egyetlen véradással három betegen segíthet: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

 • egészségesnek érzi magát,
 • az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolvány és a TAJ-szám (ez lehet a TAJ kártya, a TAJ számot tartalmazó irat, lelet, illetve a véradó általi bemondás is) feltétlenül szükséges,
 • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát fogadnak el!),
 • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves,
 • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot,
 • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek.

A véradást egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

A véradás menete:

 1. A regisztrációhoz meg kell adnia személyi adatait (fényképes igazolvány, lakcímkártya és TAJ-szám szükséges), majd ki kell tölteni egy kérdőívet egészségügyi állapotáról. Az adatfelvételhez a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ-szám feltétlenül szükséges. Első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát fogadnak el!
 2. Külföldi állampolgár esetén útlevél, lakcímet igazoló hatósági dokumentum, vagy magyar lakcímkártya, magyar TAJ-kártya vagy az EU- ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges.
 3. Elfogyaszt 1-1,5 liter folyadékot, de a bőséges folyadékbevitel a véradás napján egyébként is ajánlott.
 4. Ezt követően laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.
 5. Végül kényelmesen elhelyezkedik a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Miután ezzel is elkészült, még 5 perc pihenő ajánlott!

Úgy érzi elérkezett a pillanat, hogy véradó legyen? Van néhány jó érvünk, hogy az elhatározást tett kövesse!

 1. A véradók egészségesek.
 2. A véradók életmentők.
 3. A véradók hősök.
 4. A véradás egyben szűrővizsgálat is, így visszajelzést kaphat egészségügyi állapotáról.
 5. A véradás igazi közösségi élmény, együtt még jobb segíteni.
 6. Egy véradással három beteg embernek segíthet.

Évente 54-55 ezer új véradó csatlakozik a véradók táborához. Segítse növelni ezt a számot! Legyen Ön is véradó!