2019. 11. 25.

25. születésnapját ünnepelte a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola

Facebookon
Twitteren
E-mailben

Fennállásának negyedszázados évfordulóját ünnepelte a Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola november 15-én pénteken, a Bartók iskolában rendezett születésnapi gálájukon.

Az ünnepségen Zabán László, a zeneiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy József Elek üdvözölte az intézmény eddigi tevékenységét, és beszédében elmondta, hogy az önkormányzat – ahogy eddig is – a továbbiakban is támogatni fogja működésüket. Születésnapi ajándékként Gyál Város Önkormányzata nevében 500.000 forint támogatást adott át, a zeneiskola igazgatójának.

Az ünnepségen Tóth István, a zeneiskola korábbi igazgatója beszédében idézte fel az elmúlt 25 év történéseit, a megalakuláshoz vezető úttól napjainkig, majd a növendékek zenei műsora következett.

Az eseményen részt vett dr. Hrutkáné Molnár Mónika, a Monori Tankerületi Központ vezetője is.

A Gyáli Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola történelme: 1983. október 1-én indult a zeneiskolai zeneoktatás. Ezen a napon kezdte meg működését a dabasi Körzeti Állami Zeneiskola gyáli kihelyezett tagozata. A kihelyezett tagozaton Takács Judit klarinét- szolfézs és Tóth István fagott-szolfézs szakos tanárok vezetésével 20 gyermek ismerkedett a hangok világával. Kezdetben furulya, majd klarinét szakon is. Az évek előrehaladtával mind jelentősebb érdeklődés nyilvánult meg a zeneoktatás iránt. Tóth István 1992 őszén a gyáli képviselő-testületnél a kihelyezett tagozat önállósulását és bővítését kezdeményezte. A tervezetet a zeneoktatás szükségességéről a nagyközség vezetése és a képviselő-testület is megértéssel fogadta, valamint támogatásáról biztosította. A közel egyéves szervezési munkát követően Gyál Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1993. (XI. 25.) számú rendelet alapján 1994. szeptember 1-jén kezdte meg működését a gyáli Kodály Zoltán Zeneiskola. A zeneiskola névválasztását Tóth István kezdeményezte. A XX. század utolsó évtizedében sorra alakultak az önálló művészetoktatási intézmények az országban. A névválasztásnál szerepet játszott, hogy a zeneiskolai oktatásnak helyet adó általános iskolában az önálló zeneiskolai oktatás kezdetével egyidőben Tóth István javaslatára ének-zene tagozatos osztály kezdte meg működését. Az emelt szintű ének-zene oktatás jelenleg is az egyik fő profilja a Bartók Béla nevét viselő iskolának. Tóth István javaslatára a gyáli zeneiskola ilyen előzmények után vette fel Kodály Zoltán nevét. Az intézmény pedagógiai hitvallását Kodály Zoltán zenepedagógiai eszméi határozzák meg. 2007-ben az alapfokú művészetoktatási intézmények Szakmai Minősítő Testülete által lefolytatott minősítési eljárás alapján a zeneiskola kiváló minősítést kapott. 2009. július 1-jétől Gyál Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Kodály Zoltán Zeneiskola intézmény elnevezését Kodály Zoltán Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény névre változtatta (rövid neve: Kodály Zoltán Zeneiskola AMI).